Ny

Vad kravs for att man ska fa en forvaltare?

Vad krävs för att man ska få en förvaltare?

Den som på grund av sitt hälsotillstånd har ett hjälpbehov, kan få hjälp av en god man eller förvaltare. För att ha rätt till god man måste det finnas någon form av dokumenterad medicinsk diagnos, som ett begåvningshandikapp eller annat funktionshinder, psykisk sjukdom eller demens.

Hur blir man någons förvaltare?

Som god man eller förvaltare är din huvudsakliga uppgift att företräda din huvudman utåt gentemot andra. Det gäller främst i ekonomiska och rättsliga frågor. Om du är intresserad av att bli god man eller förvaltare behöver du genomföra ett webbtest samt lämna en intresseanmälan till överförmyndarförvaltningen.

Hur väljs god man?

Du kan ansöka om att en god man ska utses till en nära anhörig. Därefter fattar tingsrätten ett beslut i frågan. Behöver du vägledning i denna fråga är det en god idé att ta kontakt med din kommuns överförmyndare. Slutligen leder detta oss till slutsatsen att den person som anses lämpligast utses till god man.

Hur blir man förvaltare åt någon?

Det är tingsrätten som beslutar vem som ska bli god man eller förvaltare. Ansökan skickas till tingsrätten. Det finns inga direkta hinder mot att man som anhörig eller släkting skulle kunna bli god man eller förvaltare.

Vem kan utses till förvaltare?

Vem kan vara god man eller förvaltare? I lagen (föräldrabalken) står att den person som utses som god man eller förvaltare ska vara ”rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig”. Du måste också vara insatt i hur samhället fungerar och kunna uttrycka dig väl på svenska i tal och skrift.

När kan man få förvaltare?

En förvaltare ska utses i vissa fall när det inte är tillräckligt med en god man. Det kan vara när en person inte har någon insikt om sin svåra situation och riskerar att fara illa, vara till skada för sig själv eller att bli utnyttjad kan en förvaltare utses.

När ska man ansöka om förvaltare?

Du som har fyllt 16 år kan själv ansöka om förvaltare. Det är tingsrätten som beslutar om du ska ha en förvaltare. Kommunens överförmyndare kan ansöka om förvaltare och ska då skicka med de handlingar som tingsrätten behöver.

Share this post