Frågor

Hur fungerar en markanvisning?

Hur fungerar en markanvisning?

Vad är en markanvisning? En markanvisning är en överenskommelse mellan en kommun och en byggherre. Överenskommelsen ger byggherren ensamrätt att, under en begränsad period (2 år) och på vissa villkor, förhandla med kommunen om överlåtelse av ett visst kommunal- ägt markområde avsett för bebyggelse.

Får kommunen köpa mark?

Kommunen har rätt att lösa in mark för allmän platsmark eller utbyggnad av kommunal social service (till exempel skola, äldrevård). Det ska ske till för ändamålet marknadsmässigt pris, men även förväntningsvärdet ska räknas in och därefter ska ett påslag göras med 25 % enligt expropriationslagen.

Vad är Jämförelseförfarande?

Jämförelseförfarandet innebär att byggherre väljs genom en urvalsprocess. Inkomna anbud jämförs utifrån ett förfrågningsunderlag med en kravspecifika- tion och urvalskriterier.

Var i ligger skillnaden mellan ett exploateringsavtal och ett markanvisningsavtal?

Kommunen och exploatören kan, om det behövs, teckna någon form av genomförandeavtal för att styra upp processen för genomförandet av planen. När kommunen är markägare kallas det markanvisningsavtal och när någon annan äger marken kallas det exploateringsavtal.

Vem som äger mark?

Vad är Marköverlåtelseavtal?

I ett marköverlåtelseavtal ska de frågor som krävs för detaljplanens genomförande regleras. Det ska regleras hur kostnader och ansvar fördelas mellan byggherre å ena sidan och andra intressenter å andra sidan. Andra intressenter kan vara kommunen, samfällighetsfören- ingar med fler.

Vad är ett planavtal?

Planavtal är ett avtal som upprättas i samband med att Byggnadsnämndens arbete med en detaljplan startar. Planavtalet reglerar byggnadsnämndens åtagande att upprätta en detaljplan samt exploatörens skyldigheter att bekosta kommunens arbete.

Vad ska en Planbeskrivning innehålla?

I planbeskrivningen ska kommunen bland annat redovisa planeringsförutsättningarna, planens syfte och hur planen är avsedd att genomföras. Innehållet i en planbeskrivning regleras i plan- och bygglagen, PBL, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd om planbeskrivning.

Vad betalar kommunen för mark?

Ersättning. Om kommunen använder sig av sin lösenrätt ska ersättningen bestämmas enligt expropriationslagen. Detta innebär att ersättning ska betalas för fastighetens marknadsvärde och för eventuella övriga ekonomiska skador som fastighetsägaren drabbas av till följd av att marken löses in.

Vad är exploateringskontoret?

Exploateringskontoret utvecklar och förvaltar stadens samlade markinnehav så att en hållbar utbyggnad av staden säkerställs. I ansvaret ingår bland annat exploatering för bostäder och företagsområden samt stadens investeringar i gator och parker inom exploateringsprojekt.

Share this post