Blogga

Hur ar en vag uppbyggd?

Hur är en väg uppbyggd?

Så här är en vägkropp uppbyggd. Den beläggningsyta som ligger överst och som trafiken sliter på när vägen trafikeras. En grov typ av beläggning som fäster bärlager och skapar en yta för slitlagret att fästa på. Stenmaterial i finare fraktioner som skapar en slätare yta och skiljer förstärkningslagret från bindlager.

Hur räknar man ut Ådt?

ÅDT =F/365 där F = Totalt flöde för kalenderåret.

Vilka dokument anvisningar anger hur en väg ska byggas?

Vägteknik handlar om hur en väg är uppbyggd och hur den bryts ned. I begreppet ingår även kunskap om hur de material som används då en väg byggs och underhålls fungerar.

Vad är en överbyggnad?

Överbyggnad. Överbyggnaden (gruslagret) består ofta av flera lager: Förstärkningslager, bärlager och slitlager (själva körbanan). På skogsbilvägar används oftast ett kombinerat bär och slitlager.

Vad menas med terrassering?

Terrass är den markyta som en väg byggs på. Med terrassering menas att schakta jord och berg i skärningar, transportera dessa massor till utfyllnad av vägbankar, packa fyllningarna till en bärig terrassyta samt anordna vägtrummor, diken och andra delar av vägens avvattningssystem.

Vad betyder Årsdygnstrafik?

Årsdygnstrafik, ÅDT, är det under ett år genomsnittliga trafikflödet per dygn mätt som fordon per dygn, axelpar per dygn eller gående och cyklister per dygn. Årsdygnstrafiken kan användas som underlag för att besluta vilka åtgärder som skall vidtas för vägen.

Vad är TDOK?

Om ett Trafikverksdokument, TDOK, finns i flera versioner, hittar du alla versioner via länken ”Styrande dokument, regelverk och krav” nedan. När du sedan söker i Dokumencenter, välj Krav eller Råd som dokumenttyp. Om du har TDOK-numret kan du även söka på det.

Överbyggnaden (gruslagret) består ofta av flera lager: Förstärkningslager, bärlager och slitlager (själva körbanan). På skogsbilvägar används oftast ett kombinerat bär och slitlager. Läs mer.

Vad är ett vägområde?

I väglagen (1971:948) definieras begreppet vägområde som mark som har tagits i anspråk för en väganordning, och som väganordning räknas anordningar som stadigvarande behövs för vägens bestånd, drift eller brukande.

Share this post