Rekommendationer

Hur Ljussatter man ett vardagsrum?

Hur Ljussätter man ett vardagsrum?

Hur ska man tänka när man ska ljussätta?

  1. Fundera på rummets funktion. Är det ett rum där man vistas i vaket tillstånd när det är mörkt ute så har man börjat i rätt ände.
  2. Tänk på att ha många ljuspunkter! 10-15 ljuspunkter i ett vardagsrum är inte för många.
  3. Slösa med dimmers!
  4. Försök skapa bländfritt ljus!

Vad ska man ha för lampa i vardagsrummet?

I ett vardagsrum där du vistas mycket är det bra att ha många lampor. Ett tips är att ha ungefär 5-10 stycken med varierande funktion. Placera sedan lamporna på olika höjd i rummet – de högsta i taket och de lägsta kanske som en slinga på golvet eller en lägre golvlampa.

Vilken belysning ska man välja?

ALLMÄNBELYSNING. LED lampor med ett ljusflöde mellan 430-800 lumen och en färgtemperatur mellan 2500-3000 kelvin. Behöver du starkare ljus i rummet så skall du välja en ljuskälla på ca 1000 lumen. Om du har halogen spotlights går det att byta ut en del av de som finns på marknaden till LED ljuskällor.

Hur många ljuskällor i ett vardagsrum?

När det kommer till att inreda med belysning, sägs det generellt att varje rum bör ha mellan 5 – 10 ljuskällor. Det låter mycket, men i större rum som vardagsrummet kommer du enkelt upp i exempelvis tio ljuspunkter om du utgår ifrån att inreda både högt som lågt med din belysning.

Hur stor lampa i vardagsrum?

Det beror naturligtvis på hur högt du vill att lampan ska hänga och vilken funktion du vill att den ska ha i ditt vardagsrum. En bra tumregel är dock att lampskärmen inte bör vara större än 20-40 cm i diameter. Detta gäller inte bara taklampor utan även golvlampor.

Hur högt ska lampan hänga över soffbordet?

Som huvudregel kan man använda måtten med att stora lampor ska hänga 60-75 cm över bordet, räknat från lampans underkant. Små lampor hänger man mellan 55-65 cm över bordet, även dom räknat från lampans underkant. Om du ska ha mer än en lampa hängandes över bordet, hänger man lamporna med 80 cm mellanrum.

Hur långt ner ska taklampa hänga?

Stora lampor bör hängas 60-75 cm över bordsytan. Små lampor bör hänga 55-65 cm över bordsytan. Måtten är från botten av lampskärmen. Det är viktigt att lampan hängs på lämpligt avstånd från bordet för att få rätt mängd ljus till matbordet.

Share this post