Ny

Nar kom LSO?

När kom LSO?

Den 1 januari 2004 trädde Lag om skydd mot olyckor (2003:778) (LSO) i kraft och ersatte den tidigare Räddningstjänstlag (1986:1102). Efter fem år gjordes en uppföljning av reformen (Ds 2009:47) med uppdraget att beskriva, analysera och värdera hur reformen hade förverkligats.

Vad är en olycka enligt LSO?

1 § Den som upptäcker eller på annat sätt får kännedom om en brand eller om en olycka som innebär fara för någons liv eller allvarlig risk för någons hälsa eller för miljön skall, om det är möjligt, varna dem som är i fara och vid behov tillkalla hjälp.

Vad är lagen om skydd mot olyckor?

Lagen om skydd mot olyckor reglerar bland annat kommunens (räddningstjänstens) uppgifter och vilken myndighet som har ansvaret för räddningsinsatser i olika sammanhang. I lagen hittar man också grunden för kravet på att alla ska jobba systematiskt med brandskyddet.

Vilken myndighet är ytterst ansvarig för besluten i skadeområdet?

I ett skadeområde kan det upprättas olika typer av uppsamlingsplatser där olika verksamhet bedrivs och där olika organisationer har ansvar. Beslut om uppsamlingsplatserna sker i samverkan. Sjukvården har ett huvudansvar för skadade medan polisen har ett huvudansvar för gods och till synes oskadade.

Vilka ansvarar för tillsyn enligt LSO?

Tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor utövas av kommunen inom kommunens område och av Länsstyrelsen inom länet. Kommunen får själv bestämma när och var tillsynen skall genomföras.

Hur definierar lagen om skydd mot olyckor LSO begreppet räddningstjänst?

Lagen definierar Räddningstjänst med de räddningsinsatser som stat eller kommunerna ansvarar för, för att hindra och begränsa skador på människor, egendom eller miljön. Lagen reglerar även de krav som ställs på privatpersoner som får kännedom om en olycka eller brand som kan innebära fara för någons hälsa eller miljön.

Vad är ett Skadeområde?

Vad innebär Förstärkningsläge i vården?

Förstärkningsläge Innebär att katastrofledningen vidtar åtgärder för punktförstärkning av viktiga funktioner inom sjukvården.

Vad är räddningstjänstens uppdrag?

Räddningstjänstens uppgift är att förebygga olyckor och begränsa skadorna när de inträffar. Alla kommuner ska ha en räddningstjänst. Det går inte att försäkra sig mot alla olyckor – exempelvis bränder, utsläpp av farliga ämnen eller översvämningar.

Vad gör räddningstjänsten vid en olycka?

Räddningstjänstens främsta uppgift är att ta hand om de skadade på ett så varsamt och skonsamt sätt som möjligt. Ibland kan det ske på bekostnad av materiella ting, som exempelvis när vi klipper sönder en bil.

Lagen om skydd mot olyckor (2003:778), ersatte Räddningstjänstlagen 1 januari 2004, och är en lag i Sverige som reglerar bland annat kommunal räddningstjänst, sjöräddningstjänsten, flygräddningstjänsten och fjällräddningen.De första paragraferna i lagen innehåller allmänna bestämmelser som säger att lagen syftar till …

Share this post