Trendig

Pa vilka grunder far anbud utvarderas?

På vilka grunder får anbud utvärderas?

Upphandlingsmyndigheten. Det finns tre olika grunder för att identifiera det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet: bästa förhållandet mellan pris och kvalitet, kostnad eller pris. Den upphandlande myndigheten eller enheten anger i upphandlingsdokumenten vilken av dem den avser att använda.

Den upphandlande myndigheten eller enheten (upphandlande organisationen) ska anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet….Vilket anbud som är det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet ska sedan utvärderas på någon av det tre utvärderingsgrunderna:

  • bästa förhållande mellan pris och kvalitet.
  • kostnad.
  • pris.

Vad är utvärderingskriterier?

De kriterier som användas för att utvärdera det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet inför tilldelning av kontrakt. Kallas även utvärderingskriterier eller ”bör-krav”.

Vad är Mervärdesmodellen?

Mervärdesmodellen bygger på principen att de kvalitetskriterier, utöver pris, som bedöms i utvärderingen, ges ett mervärde i kronor. Dessa värden specificeras i förfrågnings- underlaget. Genom denna metod läggs grunden för en medveten och affärsmässig avvägning mellan priset och angivna kvalitetskriterier.

Hur ska man jämföra anbud?

Genom att begära in flera offerter kan du jämföra priser och villkor för olika företag. En rekommendation är att ta in offerter från minst tre leverantörer. Många företag erbjuder även solcellspaket för olika dimensioner på anläggning där samtliga komponenter ingår.

Hur jämför man anbud?

Som utgångspunkt ska utvärderingen av anbuden ske på ett objektivt sätt med metoder som är tydliga och inte lämnar utrymme för godtycke. Den bedömningsmetod som tillämpas får bara bedöma det som anges i upphandlingsdokumenten och får inte innebära att kriteriernas vikt eller rangordning ändras.

När får man Direktupphandla?

Du kan direktupphandla när upphandlingens värde understiger direktupphandlingsgränsen. Du kan också direktupphandla i vissa särskilda situationer som finns angivna i upphandlingslagarna. Det finns inga krav i upphandlingslagarna för hur en direktupphandling ska gå till.

Vad är ett tilldelningsbeslut?

Ett tilldelningsbeslut är en underrättelse till samtliga anbudssökande och anbudsgivare i en upphandling. Det anger till vilken eller vilka leverantörer som den upphandlande myndigheten/enheten har beslutat att tilldela kontrakt eller ramavtal.

Hur utvärderar man leverantörer?

Du kan till exempel göra en leverantörsbedömning för att:

  1. ni vill utvärdera leverantörens finansiella styrka.
  2. ni vill undersöka om leverantören har kvalitetsledningssystem och rutiner som når upp till den kvalitet som ni kräver av en leverantör.
  3. ni vill veta hur bra leverantörens leveransförmåga och leveransprecision är.

Share this post