Frågor

Vad heter befolkningen i Kambodja?

Vad heter befolkningen i Kambodja?

Majoriteten av befolkningen är khmerer, men det finns även minoriteter av bland annat vietnameser, hankineser och cham. Huvudstad och största stad är Phnom Penh som också är landets politiska, ekonomiska och kulturella centrum. Landet är en konstitutionell monarki.

Är Bangladesh en demokrati?

De demokratiska bristerna är stora i Bangladesh, trots att regelbundna och allmänna val hålls och att flerpartisystem med fri partibildning råder. Oberoende medier kan inte verka fritt och rättsväsendet är korrumperat.

Vilka har rösträtt i Kambodja?

Alla medborgare över 18 år har rösträtt. Efter en period med positiv utveckling i landet har ett antal demokratiska bakslag inträffat sedan lokalvalen 2017.

Hur ser det ut i Kambodja idag?

Kambodja är ett kungadöme med ett parlamentariskt flerpartisystem och marknadsekonomi. Regelbundna val hålls men de demokratiska bristerna är stora och landet domineras helt av regeringspartiet CPP som är arvtagare till det gamla kommunistpartiet. Premiärminister Hun Sen har varit regeringschef sedan 1985.

Hur ser jämställdheten ut i Bangladesh?

Bangladesh är ett av sju länder i världen där den manliga befolkningen är större än den kvinnliga. Runt fem miljoner kvinnor och flickor saknas på grund av könsselektiv abort, diskriminering av flickor och ojämställd tillgång till vård. förbättra tillgången till hälsovård.

Är Bangladesh en diktatur?

Bangladesh är en parlamentarisk republik.

Är Kambodja diktatur?

Kambodja är formellt en demokrati, men utmärks av en auktoritär regering och omfattande korruption. Regelbundna val hålls men de demokratiska bristerna är stora och landet domineras helt av regeringspartiet CPP. Rättssystemet är politiskt styrt.

Är Kambodja med i FN?

Avtalet ger de röda khmererna legitimitet som en av de fyra kambodjanska parterna. De har därför kunnat installera sig i Phnom Penh, under FN:s beskydd. Det åtnjuter även en av deras mest blodbesudlade ledare, överbefälhavaren Son Sen.

Share this post