Ny

Hur bildas Dalglaciar?

Hur bildas Dalglaciär?

Glaciärerna erhåller och förlorar kontinuerligt massa. På vintern faller snö över glaciärerna, vi kallar det ackumulation. Detta är deras inkomst som de skall leva av under året. På en typisk dalglaciär i Sverige kommer det allt från någon enstaka meter snö till kanske tio meter snö under en vinter.

Vart finns det kullager?

Kullagret gör att saker och ting med hjul kan rulla, maskiner kan fungera och inte slits ut för fort. Det finns många olika sorters kullager och man kan hitta dem i cyklar, bilar, dammsugare, leksaker eller inlines.

Vem uppfann hjullager?

Sven Wingquist var en svensk uppfinnare som grundade en hel industri. Sfäriska kullager, som han tog patent på 1907 erövrade världen. Svenska Kullagerfabriken, SKF är än idag ett ledande internationellt företag.

Vad händer när isen smälter?

I inlandsisarna på Antarktis och Grönland finns 99% av allt färskvatten på jorden lagrat. När mer is smälter än vad som bildas blir det ett tillskott av vatten i haven och havsnivån höjs. På både Grönland och Antarktis har smältningen ökat under de senaste årtiondena.

Vad kallas ismassa i glaciär?

En glaciär (av franskans glacier, till glace, is) eller jökel (av isländskans jökull, som är besläktat med det svenska dialektala ordet ickel, istapp), tidigare även kallat gletscher på svenska, definieras som en årligen ackumulerad och omsatt massa av is och snö som har börjat röra sig, av sin egen tyngd.

Vem uppfann sfäriska kullager?

Sven Wingquist (1876-1953) utvecklade det självreglerande, flerradiga och sfäriska kullagret som klarade betydande påfrestningar. Som ung driftsingenjör vid textilföretaget Gamlestadens Fabriker fick Sven Wingquist svåra uppgifter att lösa.

Vilka konsekvenser skulle smältande havsis och glaciärer kunna få resonera utifrån följande perspektiv?

Om medeltemperaturen på Jorden fortsätter att öka kommer världens glaciärer att smälta alltmer. Detta kan leda främst till två saker av global betydelse. Den ena är att smältvattnet fyller på haven med extra vatten och att havsytan därför stiger. Den andra effekten är att glaciärerna på sikt kommer att bli mindre.

Share this post