Rekommendationer

Far man bygga hus pa skogsmark?

Får man bygga hus på skogsmark?

Men vilka regler gäller egentligen för den som vill bygga en liten stuga på sin skogsfastighet? – För att bygga utan bygglov finns fyra generella möjligheter: Friggebod, Attefallshus, komplementbyggnad eller en ekonomibyggnad, säger Madeleine Arvidsson Wäli, boendemiljöjurist, Villaägarnas Riksförbund.

Re: Köpa skogsfastighet och bygga hus? #647144. tor 28 maj 2020, 14:26#647144 Ekonomibyggnader bygger man på egen risk. Normalt är de bygglovsbefriade men om de i efterhand inte klassas som ekonomibyggnader så blir de bygglovspliktiga och då blir det sanktionsavgift och eventuell rivning.

Får man bygga på skogsmark?

Utanför detaljplanelagt område krävs inte bygglov för att uppföra eller flytta ekonomibyggnader för jordbruk, skogsbruk eller annan liknande näring. Bygglov behövs inte heller för att bygga till dessa byggnader.

Vad får man bygga i skogen?

Man behöver inte bygglov så länge kojan är mindre än en friggebod och 4,5 meter in från tomtgränsen. Inte störa, inte förstöra är huvudprincipen. Scouterna tipsar om att det går att bygga ett ”patrullrum” i skogen eller ett vindskydd med hjälp av en presenning som kan spännas upp mellan två träd.

Hur nära älven får man bygga?

Strandskyddet innebär att man inte får bygga närmare än 100 meter från strandlinjen. Men Länsstyrelsen kan utöka skyddet till 300 meter, om allmänhetens tillgång till vattnet eller djur- och växtlivet påverkas negativt. Den 1 juli 2009 trädde nya regler för strandskyddet i kraft som gjorde det lättare att få dispens.

Får man bygga på egen mark?

Du behöver oftast bygglov om du vill bygga en ny byggnad, bygga till eller göra vissa andra ändringar. Du kan även behöva bygglov för att sätta upp ett plank eller en mur, eller anordna ett upplag på din tomt. Ibland måste du göra en anmälan även om du inte behöver bygglov.

Vad får man bygga på Lantbruksfastighet?

Svar. Lantbruksfastigheter behöver inte söka bygglov för ekonomibyggnader, dvs byggnader som behövs för att kunna bedriva sin verksamhet på gården som tex. maskinhallar eller hölador. En stuga avsedd att bo permanent i eller ha som fritidsboende är inte en ekonomibyggnad och därför bygglovspliktig.

När krävs inte Strandskyddsdispens?

Andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv kan vara att fälla träd, muddra, lägga upp massor eller gödsla. Ekonomibyggnader och anordningar som behövs för jordbruk, fiske, skogsbruk eller renskötsel är undantagna från förbudet, om de måste ligga inom strandskyddat område för sin funktions skull.

Vad får man göra på sin egen mark?

Utgångspunkten är att man får göra vad man vill på sin egen mark. Det inskränks dock av vissa bestämmelser. Skjutning på egen mark innanför detaljplan kräver tillstånd av Polismyndigheten, det framgår av 3 kap 6§ ordningslagen. Din fråga gäller dock utanför detaljplanelagt område.

Share this post