Rekommendationer

Kan arbetsgivaren bestamma nar jag ska ta ut semester?

Kan arbetsgivaren bestämma när jag ska ta ut semester?

Unionen svarar: Nej, din arbetsgivare kan inte tvinga dig att ta ut semester eller obetald ledighet, även om det tillfälligt saknas arbetsuppgifter. Arbetsgivaren kan ha rätt att beordra dig att arbeta hemifrån eller att arbetsbefria dig med lön.

Vad händer om jag inte tar ut semester?

Ja, en arbetsgivare har rätt att neka dig semester. Du som arbetstagare har däremot alltid rätt till minst 25 semesterdagar. Enligt semesterlagens huvudregel har du rätt att ta ut fyra av dessa fem veckor under en sammanhängande period mellan juni och augusti.

Kan arbetsgivaren tvinga mig att ta ut sparad semester?

Så funkar det att ta ut sparad semester Dina sparade semesterdagar sparas alltså i 5 år, och du måste därför ta ut dem inom 5 år för att de inte ska brinna inne. För att ta ut dina sparade dagar säger du till din arbetsgivare, annars kommer de att använda den senast intjänade semestern.

Vad gäller för sparad semester?

18 § En arbetstagare, som under ett semesterår har rätt till mer än tjugo semesterdagar med lön, får spara en eller flera sådana överskjutande dagar till ett senare semesterår. En sparad semesterdag ska läggas ut inom fem år från utgången av det semesterår då den sparades, om inte annat följer av 20 § andra stycket.

Vilka veckor ska man ta semester?

Semesterlagen och de flesta kollektivavtal säger att alla har rätt till en ledighetsperiod om minst fyra veckor under perioden juni-augusti. Arbetsgivaren ska ge besked om när du ska ta ut semester i god tid innan sommaren. För övrig tid på året finns det egentligen inga regler om semesteruttag.

Vill ej ta ut semester?

Kan jag tvinga den anställde att ta semester även om denne inte vill? Det är upp till arbetsgivaren att se till så den anställde tar den semester som lagen säger, för att inte bryta mot semesterlagen.

Vill inte ta ut semester?

Arbetsgivaren har ansvaret för att personalen får sin betalda semesterledighet och det är arbetsgivaren som till syvende och sist ska förlägga den betalda semestern för varje anställd. Det är inte något som kan överlåtas till de anställda att bestämma om man vill ta ut 20 dagar eller inte.

Share this post