Allmänning

Vad kostar det att bli av med vaggloss?

Vad kostar det att bli av med vägglöss?

En vägglus lägger tusen ägg på 12 veckor, så spridningen kan gå mycket snabbt. Sanering av en lägenhet kan kosta upp till 100 000 kronor så även av ekonomiska skäl är det viktigt att ta hand om problemet innan det sprider sig till närliggande lägenheter.

Kan vägglöss smitta via kläder?

Vägglusen (Cimex lecturalis) är en insekt, en skinnbaggesläkting som suger blod på människor och därför främst finns i sovrum för att kunna komma fram och suga blod på natten. Vägglöss sprids via kläder, textilier och bohag men kan själva sprida sig till angränsande bostäder om de förekommer i mycket stora mängder.

Kan man få vägglöss av besökare?

Det vanligaste är dock att vägglusen liftar med oss människor till en ny plats, exempelvis via: klädesplagg eller resväskor när vi varit och rest. möbler som hittats eller köpts secondhand. människor som har besökt en plats med vägglöss.

Hur får man bort vägglöss från kläder?

Upptäcker du vägglöss på plaggen kan du tvätta dem i 60 grader, så dör både vägglössen och deras ägg. Mindre prylar kan du stoppa in i frysen (i 18 minusgrader) i minst sju dagar eller lägga i ett värmeskåp med 60 graders värme i minst en timme.

Kan man få ersättning för vägglöss?

Hyresgästen kan även kräva hyresvärden på skadestånd för det förstörda lösöret. Hyresgästen kan vara berättigad till skadestånd om de inte är skyldiga till vägglössen, det kan t. ex. vara om vägglössen fanns där innan man flyttade in och hyresvärden inte uppmärksammat detta.

Vart gömmer sig vägglöss?

I brist på föda kan vägglöss gå i dvala i upp till ett år. Då är den inte tjockare än ett kreditkort och mycket svår att upptäcka. Vägglusen gömmer sig gärna i bland sängbottnar och andra möbler. Andra ställen den kan finnas på är bakom golvlister och lösa tapeter eller i förvaringsaskar och böcker.

Hur går en vägglöss sanering till?

Tvätta helst alla textilier i 60 grader. Du kan även lägga textilier i frysen i minst -19 grader under en veckas tid. Lössen dör också om du torktumlar eller stryker textilerna. Golvlister i samtliga sovrum och vardagsrum måste vara åtkomliga för sanering.

Hur lång tid tar det för vägglöss bett att försvinna?

Symtomen uppstår när vägglöss tränger igenom huden för att leta efter blod. Ofta utvecklas kliande hudförändringarna timmar, dagar eller till och med en vecka efter bettet. Ofta ger betten bara små blodiga punkter på otäckta hudregioner.

Bor du i flerfamiljshus finns en stor risk att vägglössen sprider sig till andra lägenheter. Har du då inte rätt sorts försäkring kan du få stå för hela saneringen själv vilket kan bli dyrt, så mycket som upp emot 100 000 kronor.

https://www.youtube.com/watch?v=hFgrAcZDNkc

Share this post