Ny

Hur forvara Dunsovsack?

Hur förvara Dunsovsäck?

Förvara din sovsäck Skaka om den och häng upp den för vädring i cirka 24 timmar. Långtidsförvara aldrig sovsäcken i dess packpåse. Det skadar på sikt fyllningens isolerande förmåga, vilket gör att du inte sover lika gott i den på framtida äventyr. Häng istället upp den i en garderob eller i annat välventilerat utrymme.

Hur varm sovsäck behöver jag?

Det är den som avgör vilken temperatur du kan använda sovsäcken i för att sova behagligt. Enligt samma standard anges även den lägsta temperatur du kan använda sovsäcken i och överleva. Ett generellt råd är att välja en sovsäck som klarar något lägre temperaturer än den du förväntar dig ute på turen.

Vad är Komforttemperatur?

Komforttemperatur (Comfort): Den temperatur en kvinna beräknas kunna sova bekvämt och avslappnat i. Temperaturgräns (Limit): Den temperatur en man beräknas kunna sova bekvämt och avslappnat i. Extremtemperatur (Extreme): Den lägsta temperaturen en kvinna beräknas kunna överleva i under 6 timmar med hjälp av sovsäcken.

Vad betyder t Comfort?

Comfort Limit, Komforttemperatur, Tcom Motsvarande temperatur för en kvinna 25 år, 60 kg och 1,6 m lång då hon kan sova i sovsäcken i en bekväm ställning utan att skaka eller frysa.

Hur packa Dunsovsäck?

En sovsäck så tar du fotänden och trycker den längst ned i botten på packsäcken. Sedan matar du bara vidare med resten av säcken. Pressa, vålda och tryck bara ner den. Den blir dessutom lättare att få ur säcken då den ska ut igen.

Hur länge håller en sovsäck?

Hur länge håller en sovsäck? Så länge som du tar hand om den kan en sovsäck ofta hålla i 10-15 år eller längre. En dunsäck håller i regel längre än en av syntet (den senare kan förlora mycket av sin isoleringsförmåga redan efter 3-4 år).

Hur varm sovsäck fjällen?

Temperaturen i fjällen varierar kraftigt, också på sommaren. En sovsäck som klarar ungefär fem minusgrader rekommenderas därför för en tälttur i fjällen. Det finns olika typer av sovsäckar.

Kan man använda en Vintersovsäck på sommaren?

Med tresäsongssovsäck klarar man sig bra från våren till hösten men också på vintern i tält som värms upp med kamin. De äkta vintersovsäckarna är för heta att användas på sommaren.

Vad ska inomhustemperaturen vara?

Riktvärdet för temperatur inomhus är 18 °C mätt som operativ temperatur. Operativ temperatur kan mätas med en glob- eller kubtermometer och tar hänsyn till både lufttemperaturen och temperaturen på omgivande ytor som fönster och väggar.

Vad betyder t lim?

Det första värdet är komforttemperaturen för män: T-lim (limittemperatur) och visar den temperatur där en normalbyggd man ska kunna sova bekvämt utan att frysa hela natten.

Vad ska man göra om man fryser i sin sovsäck?

Om du fortsatt fryser så lägg då din dunjacka eller skaljacka över höften på sovsäcken, eller kring fötterna. Och om du ändå fryser så fyll en helt tät vattenflaska med varmvatten, lägg vattenflaskan i en strumpa, och stoppa ner i sovsäcken.

Share this post