Ny

Vad ar viktigt att observera hos personer som har en stomi?

Vad är viktigt att observera hos personer som har en stomi?

Vätskebalansen är extra viktig då du har stomi Uttorkning påverkar din elektrolytbalans, särskilt kalium och natriumnivåer. Symptom som aptitförlust, dåsighet och benkramper, kan indikera elektrolytförlust. Trötthet, muskelsvaghet och korta andetag är bland annat associerade med lågt kalium.

Vilka postoperativa komplikationer kan uppstå?

Komplikationer

  • Hudskada vid stomi. Läckage av avföring eller urin är den vanligaste orsaken till hudskada runt stomin.
  • Övriga komplikationer. Nekros.
  • Separation.
  • Stopp i stomin.
  • Postoperativt flöde vid ileostomi eller tarmreservoar.
  • Stenos.
  • Bråck.
  • Prolaps.

Vad händer med ändtarmen vid stomi?

Även om man har sin stomi kan det komma slem/blod/avföringssekret via ändtarmen och man kan känna ett tryck/behov av att vilja gå på toaletten, vilket är normalt. Tarmen är ofta stor i storlek. Avföringens konsistens varierar allt från grötigt till fastare konsistens.

Kan man bada i havet med stomi?

Det går bra att bada i pool och utomhus, bandaget sitter säkert även i vatten. Bada bastu och sola går bra, men stomin bör inte utsättas för direkt solljus. Ett par månader efter en bukoperation går det bra att fortsätta med att motionera på samma sätt som tidigare.

Hur länge kan man leva med stomi?

Det finns olika typer av stomier, vilken du har beror på vilken kirurgi du genomgått. Medan en urostomi är alltid permanent kan kolostomi eller ileostomi både vara permanent eller temporär. Efter ett trauma eller vid kirurgi kan en del av kolontarmen behöva tid att vila och få tid att läka.

Kan man fisa med stomipåse?

När man har stomi kan man inte styra pruttandet och det kan låta rätt så högt. Men jag brukar alltid säga: ”Titta inte på mig!” Det kunde ju lika gärna vara en av dem. Skillnaden är bara att jag inte själv kan styra när jag ska släppa ut gaserna. I gengäld luktar det inte tack vare filtret i påsen.

Hur är det att leva med stomi?

Att ha en stomi är ingen sjukdom, en stomi finns där för att avlasta besvär från sjukdom, förstoppning eller smärta. Det är viktigt att du inte gömmer dig. Prata om det, skäms inte, prata med din familj och vänner. Efter din operation bör ditt sociala och professionella liv inte sätts på paus.

Kan man operera bort stomi?

Du ska göra en operation där din tarm återställs, genom att man tar bort stomin och syr ihop tarmen. Under operationen är du sövd. Stomin lossas från bukväggen, tarmändarna sys ihop och sedan försluts den tidigare stomiöppningen i bukväggen. En mindre öppning i huden kan kvarstå och du får ett förband.

Share this post