Trendig

Hur dukar man till fest?

Hur dukar man till fest?

När en dukar till middag, fest eller annan tillställning är huvudregeln att gästen ska använda allt utifrån och in. Knivar och sked till soppa läggs till höger om tallriken, gaffel läggs till vänster. Alltså ska förrättens bestick ligga ytterst om det är första rätten som ska serveras.

Vad bör placeras till vänster om tallriken vid en finare dukning?

Gafflar placeras alltid till vänster, knivar (med knivblad inåt, mot tallriken) och soppskedar till höger. Man avslutar middagen med dessertbesticken, som ligger placerade ovanför tallriken.

Var placeras vattenglaset vid dukning?

Glasen står ovanför tallrikarna i den ordning dryckerna serveras, räknat från höger till vänster. Det första glaset står alltså längst till höger. Vattenglaset, som är tillgängligt under hela måltiden, står längst till höger.

Hur dukar man med vinglas?

Under måltiden används glasen från höger till vänster – som du kanske har upplevt på restaurang. Det betyder att vattenglaset ska vara längst åt höger och dessertglaset längst till vänster. De kan placeras i en linje eller i en halvcirkel.

Hur dukar man Efterrättsbestick?

Efterrättsbestick brukar vanligen utgöras av en dessertsked eller dessertgaffel. De besticken placeras mellan glas och tallrik med skeden överst och skaftet åt höger. Närmast tallriken läggs dessertgaffeln med skaftet åt vänster.

Vad är ett Selterglas?

Vattenglas – även kallat selterglas är ett funktionellt glas utan fot som ofta rymmer mellan 20–40 cl. Passar bra till vatten, mjölk, saft, läsk – egentligen det mesta som dricks till vardags. Med andra ord kommer du väldigt långt på att en uppsättning vattenglas hemma.

Hur placerar man gäster?

Traditionell bordsplacering Till höger om bruden sitter brudens far och till höger om honom brudgummens mor. Eventuell manlig vigselförättare sitter till höger om brudgummens mor. Till vänster om brudgummen sitter brudens mor och till vänster om henne brudgummens far.

När får man börja äta vid bordet?

Det är tillåtet att börja äta när värdinnan börjat äta eller sagt varsågod. (är sällskapet större än 8 så kan man börja äta när maten är serverad, för att undvika att den kallnar.)

Vad är ett kuvert?

Kuvert kallas den vid matbordet för varje gäst framsatta tallriken med tillbehör som servett, sked, gaffel, kniv och glas. Ordet kommer av franskans couvrir i betydelsen ”(över)täcka” och syftar på den långservett som användes för att skydda dukningen mot damm då bordet ofta dukades långt i förväg.

Share this post