Frågor

Vad ar det for skillnad pa termoplaster och hardplaster?

Vad är det för skillnad på termoplaster och härdplaster?

Termoplaster kan smältas utan att den kemiska strukturen bryts ned (till skillnad från härdplaster, som inte kan smältas utan att strukturen förstörs). Termoplaster samlas därför in för återvinning. I princip kan en termoplast smältas och omarbetas till nya produkter ett obegränsat antal gånger.

När började man använda termoplast?

Den tyske alkemisten B. Schobinger hittade då på ett sätt att tillverka en sorts plast av ost! Det första konstgjorda plastmaterialet som kunde användas praktiskt uppfanns av den engelske kemisten och metallurgen Alexander Parkes i början av 1860-talet.

Vart används termoplast?

Termoplast kan, till skillnad från härdplast, både smältas ned och formas om efter tillverkning. Termoplast är vanligare och några exempel på produkter av termoplast är plastpåsar, plastflaskor, glasögonbågar och mobilskal.

Vad utmärker termoplaster?

Termoplast är plast som vid uppvärmning blir formbar som du därefter kan forma precis så som du vill. Den kan oftast värmas upp ett flertal gånger och termoplasten är alltid återvinningsbar till skillnad från den härdade plasten som inte smälter.

Härdplast är plast som inte kan smältas ned eller formas om efter att den har tillverkats. Ofta använder man härdplast tillsammans med glas- eller kolfiber för större konstruktioner, såsom båtar eller segelflygplan. Termoplast kan, till skillnad från härdplast, både smältas ned och formas om efter tillverkning.

Vad krävs för att skapa plast?

Molekylerna som bygger upp plastmaterial kommer nästan alltid från råolja. På ett oljeraffinaderi får oljan genomgå en rad olika behandlingar. Därefter delas oljan upp i mindre beståndsdelar. Eten, propen, styren, och andra monomerer som ingår i plast, kan sedan skickas vidare till plastindustrin.

Vad kännetecknar en termoplast?

teʹrmoplast, plast som vid uppvärmning blir plastisk (formbar) och som upprepade gånger kan överföras till plastiskt tillstånd. Produkter av termoplast är därmed (till skillnad från härdplast) återvinningsbara genom omsmältning.

Share this post