Innehållsförteckning
Hur levde vanligt folk på Vasatiden?
Under Vasatiden stärktes kungamakten. Stockholm fick då en allt viktigare roll som rikets huvudstad och som centrum för statsmakten. Och kungens fogdar for runt i Sverige och samlade in skatt av folket. Med de ökade inkomsterna byggde Gustav Vasa upp en stark armé och rustade upp många borgar och slott runt om i riket.
På vilket sätt påverkade krigen befolkningen på landsbygden?
Överlag innebar krigen att många män i arbetsför ålder gick förlorade. Krigen ökade också ländernas behov av ekonomiska resurser vilket drabbade befolkningen hårt. Döden var ständigt närvarande i människornas tillvaro och en naturlig del av livet.
Hur var det att leva på 1100 talet?
Nästan alla av medeltidens människor i Norden var bönder. Många ägde egen mark medan andra arbetade på kungens, kyrkans eller adelns gårdar. De som inte var bönder bodde i städerna. Under 1100-talet och 1200-talet växte många städer fram i Norden.
På vilket sätt påverkade kristendomen folks liv under medeltiden?
Kyrkan och religionen styrde människornas liv på medeltiden. Kyrkans lära gick ut på att livet på jorden endast utgjorde ett förspel till det kommande eviga livet efter döden. För att bli garanterad en plats i paradiset var man därför tvungen att leva enligt kyrkans regler.
Hur levde barnen på Vasatiden?
På gården fick pojkarna hjälpa till med att plöja jorden, hugga ved och bära in foder. De fick också vakta husdjur, fiska, vara med på jakt och vid slakt. Flickorna fick hjälpa till att laga mat, sy och laga kläder, passa småsyskon, kärna smör, tillverka ost och samla in ris och pinnar till bränsle.
Hur levde bönderna på Vasatiden?
Livet som bonde var ofta hårt. Dåligt väder kunde betyda dålig skörd, som kunde leda både till hunger och stora skulder. Särskilt svårt hade torpare, som ägde mycket små jordägor. Mer än hälften av de svenska bönderna ägde själva sin jord och gård.
Varför ökade befolkningen i världen under 1800-talet?
Ny teknik gjorde också jordbruket effektivare och nya växtslag gav bättre skördar som kunde livnära fler människor. Kring mitten av 1800-talet hade potatisen blivit det viktigaste livsmedlet för befolkningen. Sveriges befolkning ökade därför kraftigt under 1800-talet. Förändringarna gjorde att bönderna fick det bättre.
Vad hände på 1100-talet?
1191 – Korståget erövrar hamnen i Acre i Palestina. 1192 – Rikard Lejonhjärta besegrar Saladin i Slaget vid Jaffa. I slutet av 1100-talet har de flesta svenska socknarna formerats. Dessa kommer att ligga till grund för Sveriges indelning under många århundraden, fram till modern tid.
Vad hände på 1100-talet i Sverige?
I slutet av 1100-talet bestod Sverige av Svealand, Götaland och Norrlandskustens södra delar. Riket var indelat i landskap som hade egna lagar. De områden som i dag kallas Skåne, Halland och Blekinge hörde till Danmark. Härjedalen och Jämtland var norska landskap.
Vad var kyrkans roll under medeltiden?
Kyrkan normer och tankesätt påverkade hela samhället, inte minst lagstiftningen. För omvärlden framstod Västeuropa under medeltiden som en enhet förenade bakom påven i Rom som var överhuvudet. Kyrkans makt var så stark att de kunde hota med att bannlysa den som inte uppförde sig från kyrkan.
Hur påverkade medeltiden världen?
Medeltiden var en dynamisk epok i Europas historia Jordbruket blev allt bättre i takt med att nya jordbruksmetoder och jordbruksredskap infördes. Europas befolkning blev större, och mot slutet av medeltiden ökade också handeln vilket medförde att stora handelsstäder växte fram.
Vad gjorde man på 1700 talet?
1700-talet är en spännande period i Sveriges historia, en period av långsam återhämtning efter krig, pest och hungersnöd i början av seklet, och före de stora omvandlingarna genom industrialiseringen från 1800-talets mitt. Under 1700-talet växte befolkningen i landet och allt fler flyttade till städerna.
Vad hade man på sig på 1700-talet?
Färger och mönster. Män och kvinnor använde under 1700-talet samma färger och mönster, och endast under 1780- och 90-talen börjar en större skillnad gradvis framgå. Barockens starka färger avlöstes av ljusa pastellfärger, som från 1720- och 30-talen fram till cirka 1780 blev de mest moderna.