Populära

Vad ska jag ha i rabatten?

Vad ska jag ha i rabatten?

Om du vill ha en rabatt med olika sorters växter med lång blomningstid så behöver det finnas plats på djupet för att få plats med åtminstone två men helst tre plantrader. En rabatt på 40-50 cm är ofta för smal för att skapa en dynamisk plantering med blommor från vår till höst.

När kan man gödsla rabatterna?

När ska man gödsla? Bästa tiden att gödsla i trädgården är på våren när växterna börjar bli gröna. Vid höstgödsling, alltså senare än juli, är det bäst att använda ett gödningsmedel med lågt innehåll av kväve. För gräsmattans del går det bra att gödsla regelbundet under hela sommaren.

Hur djup bör en rabatt vara?

För en busk- och perennrabatt är det bra att gräva ca. 50 cm djupt. Sedan bottnar man med ca. 10-15 cm sand eller småsten för dräneringens skull och sedan tar man matjord.

När plantera Perennrabatt?

Höst och vår är bästa tiden att plantera och anlägga en rabatt. På hösten är jorden varm, luftfuktigheten är högre, det är mycket dagg och solen är inte lika stark. Då går växterna ner i vila och kan fokusera på att rota sig i den fuktiga jorden.

Vad ska jag plantera i rabatten?

Börja med rabattens högsta växter, de som ger struktur och skapar blickfång. Välj sorter som behåller formen och förblir intressanta även efter blomning. Plantera dem längst bak om rabatten är placerad så att den har ett tydligt avslut i form av till exempel en vägg, en häck eller ett träd.

Vad växer i rabatten?

Den lilla ludna bladrosetten i nedre högerhörnet är början till ulleternell som vi har ett ganska stort bestånd av.

  • Daglilja, fingerborgsblomma, borstnejlika och botanisk tulpan.
  • Vårkrage, studentnejlika, stjärnflocka, trädgårdsiris och såpnejlika.
  • Hjärtbergenia, krokus, höstsilverax, fingerborgsblomma och blåklint.

När ska man gödsla rabatten på våren?

Gödsel tillför man bäst tidigt på våren när tillväxten ska börja, efter vårstädningen. Använd naturgödsel som brunnen stallgödsel eller kompost och lägg på några centimeter mellan plantorna.

Oavsett ytan på din rabatt kan du hitta växter som ger den känsla du önskar. Det kan vara allt från perenner, så som Stäppsalvia och Akleja, till trädgårdsrosor och stora färdiga plantor. Perenner är ett samlingsnamn för växter som kommer tillbaka efter vinterns vila, år efter år.

Hur stor bör en rabatt vara?

Att anlägga rabatt på rätt sätt För att få plats med alla växter är det viktigt att inte göra rabatten för smal och ett mått på 1,5 meter brukar vara lagom. Det kan också vara smart att ha små vattningsgångar och gångar för att rensa ogräs om din blomrabatt ska vara bredare.

Hur mycket jord behövs i en rabatt?

När det väl finns en plan är det dags att gräva fram rabatten så som man vill ha den. Även om det inte är ett skyttevärn man gräver får man inte fuska med spaden, runt 35 cm djupt bör man gräva om rabatten skall bli bra.

Share this post