Blogga

Hur registrerar man en gava av fastighet?

Hur registrerar man en gåva av fastighet?

Avser gåvan en fastighet till make eller maka ska gåvan registreras hos Skatteverket innan lagfartsansökan skickas in till Lantmäteriet. Det är för gåvans giltighet och att gåvan ska utgöra enskild egendom är en registrering hos Skatteverket inte en förutsättning.

Kan man upprätta ett gåvobrev själv?

Det är fullt möjligt att på egen hand upprätta ett giltigt gåvobrev. Man behöver alltså inte anlita en jurist även om det kan vara bra för att säkerställa att allt blir korrekt. I svensk rätt finns inget krav på att gåvobrev ska bevittnas.

Får gåvor mellan makar förekomma?

Ni som är gifta kan ge varandra gåvor som vilka andra personer som helst. Ibland kan det dock vara svårt att uppfylla de formella krav som ställs för att gåvan ska bli juridiskt giltig. Då kan det vara bra om ni registrerar gåvan hos Skatteverket.

Hur ska man upprätta ett gåvobrev?

Vid gåvor av fastighet, bostadsrätt eller tomträtt är det enligt lag tvingande att upprätta ett gåvobrev. Ett gåvobrev fungerar då som ett köpekontrakt. Vid gåva av lös egendom krävs inget gåvobrev för att gåvan ska bli juridiskt giltig. Men om du ska ge bort något av ett större värde är det alltid bra att upprätta ett gåvobrev.

Hur ska gåvobrevet skrivas under bostadsrättsföreningen?

Gåvobrevet ska skrivas under av både givare och mottagare. Någon bevittning krävs inte för att ett gåvobrev gällande bostadsrätt ska vara giltigt. Däremot krävs alltid ett godkännande av den aktuella bostadsrättsföreningen för att gåvomottagaren ska kunna bli medlem av föreningen.

Vad gäller gåvobrev för bostadsrätt?

Formkraven gällande gåvobrev för en bostadsrätt är följande: Gåvobrevet ska vara skriftligt. Gåvobrevet måste specificera vilken bostadsrätt som avses. Gåvobrevet ska skrivas under av både givare och mottagare. Någon bevittning krävs inte för att ett gåvobrev gällande bostadsrätt ska vara giltigt.

Share this post