Ny

Vad ar korttidsvistelse LSS?

Vad är korttidsvistelse LSS?

En person med funktionsnedsättning kan tillfälligt behöva vistas utanför sitt eget hem under kortare eller längre tid. En sådan insats kallas korttidsvistelse och kan organiseras som ett korttidshem, som ett läger eller ett kollo. Insatsen ska kunna erbjudas regelbundet eller vid akuta behov i familjen.

Hur länge kan man ha daglig verksamhet?

Får en daglig verksamhet ha stängt på sommaren? Det går inte att säga i vilken omfattning en daglig verksamhet ska eller bör hållas öppen eftersom det inte finns några bestämmelser som reglerar detta, varken i lag eller förordning, eller i Socialstyrelsens föreskrifter eller allmänna råd.

När kom daglig verksamhet?

Lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) trädde i kraft år 1994. Daglig verksamhet enligt 9 § 10 LSS är den insatsen som har beviljats flest personer och är även den insats enligt LSS som ökat mest sedan lagen trädde i kraft.

Vad är Korttidstillsyn?

Korttidstillsynen ska erbjuda en avkopplande och aktiv fritid i trygg miljö med goda vuxenförebilder. Den ska främja social gemenskap samt ge fysisk och psykisk stimulans. Behovet av tillsyn kan variera mycket och måste därför kunna utformas på ett flexibelt sätt.

Hur länge har man föräldraansvar?

Juridiskt upphör föräldraansvaret när barnet fyller 18 år. Också den mamma eller pappa som är god man för sitt barn har att i den rollen tänka bort sig själv som förälder. Moraliskt är man alltid förälder till sitt barn, oavsett dess ålder och eventuella funktionsnedsättningar.

Vem har rätt till insatser enligt LSS?

LSS gäller för personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Share this post