Ny

Var skickar jag en bouppteckning?

Var skickar jag en bouppteckning?

Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket inom fyra månader efter dödsfallet. Skatteverket skickar ett informationsbrev med en förteckning över vilka kontor som handlägger bouppteckningar till dig.

Är en bouppteckning offentlig?

Bouppteckningen är en allmän handling, och enligt 2 kap. § Tryckfrihetsförordningen innebär detta att var och en har rätt att ta del av handlingen. Om en person skickar in en begäran till skatteverket om att få ut en bouppteckning, har skatteverket en skyldighet att genast lämna ut denna.

Hur begär man ut en bouppteckning?

Skatteverket kan på begäran skicka en kopia på registrerad bouppteckning (bouppteckning, tilläggsbouppteckning eller dödsboanmälan). Det sker ingen bevakning på bouppteckningar som är på väg in utan beställningen kan endast göras när bouppteckningen är registrerad.

Hur skickar man in bouppteckning?

Bouppteckning ska skickas inom fyra månader Skatteverket skickar ett informationsbrev med en förteckning över vilka kontor som handlägger bouppteckningar till dig. Informationsbrevet har ett ärendenummer samt personuppgifter om den avlidna personen. Vi skickar brevet tidigast tre veckor efter dödsfallet.

Måste man vara med på en bouppteckning?

Det finns således inget krav på att någon som blivit kallad måste närvara vid bouppteckningen. Skatteverket, som är den myndighet som registrerar bouppteckningar, har ingen synpunkt på utebliven närvaro så länge det finns bevis på att de som inte närvarat vid bouppteckningen faktiskt har blivit kallade.

Kan vem som helst se en bouppteckning?

Bouppteckningar som är upprättade från och med 1 juli 2001 förvaras hos Skatteverket. En registrerad bouppteckning är en offentlig handling, vilket ses enligt 2 kap. tryckfrihetsförordningen. Det innebär att vem som helst kan begära ut en kopia av den.

Share this post