Rekommendationer

Maste koncernbidrag bokforas?

Måste koncernbidrag bokföras?

Hur bokförs koncernbidrag? Koncernbidraget behandlas som en avdragsgill omkostnad för det bolag som ger bidraget medan bolaget som tar emot bidraget behandlar det som skattepliktig intäkt. Koncernbidraget måste redovisas i båda parters deklaration under samma taxeringsår.

Varför gör man koncernbidrag?

Genom koncernbidrag finns det alltså en möjlighet att fördela resultatet mellan företag som ingår i samma koncern. Koncernbidrag dras av som kostnad hos givaren och tas upp som intäkt hos mottagaren. Koncernbidraget måste redovisas öppet i både givarens och mottagarens inkomstdeklarationer.

Måste koncernbidrag betalas?

Det finns inte något hinder mot att ett företag under samma beskattningsår både tar emot och ger koncernbidrag. För avdrag krävs att det skett en värdeöverföring. Det finns dock inte något krav på att koncernbidrag utbetalas kontant när det lämnas.

När kan man göra koncernbidrag?

För att koncernbidrag ska kunna lämnas med avdragsrätt måste samtliga villkor som räknas upp i lagrummet vara uppfyllda: bidraget ska redovisas öppet och vid samma beskattningsår. dotterföretaget ska vara helägt under hela beskattningsåret. mottagaren får inte ha sin hemvist i en utländsk stat.

Hur bokföra lämnade koncernbidrag?

Lämnade koncernbidrag redovisas genom att ett konto i kontogrupp 28 eller 19 krediteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 88 debeteras. Mottagna koncernbidrag redovisas genom att ett konto i kontogrupp 16 eller 19 debeteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 88 krediteras.

Vad är Koncernbidragsspärr?

Vad innebär koncernbidragsspärren? Avsikten med koncernbidragsspärren är att den under en viss tidsperiod ska hindra underskottsföretag från att dra av underskott som finns kvar från tiden före en ägarförändring mot mottagna koncernbidrag.

När är koncernbidrag en värdeöverföring?

För att ett koncernbidrag ska få skatterättslig verkan måste det ha skett en faktisk värdeöverföring från det givande företaget till det mottagande företaget, 35 kap. 1 § IL (RÅ 1999 ref. 74 och RÅ 2001 ref. 79).

Hur bokföra utdelning från dotterbolag till moderbolag?

Hur bokförs det? Den anteciperade utdelningen bokförs i holdingbolaget (moderbolaget) redan vid årets bokslut och tas upp som intäkt och fordran på verksamhetsbolaget (dotterbolaget). I dotterbolaget som delar ut, bokförs den anteciperade utdelningen först nästa räkenskapsår när beslut tagits på årsstämman.

När blir underskott spärrat?

Kommentar. När det skett en ägarförändring i ett underskottsföretag och ett företag har fått bestämmande inflytande blir underskottet koncernbidragsspärrat. Även i de fall som underskottsföretaget får det bestämmande inflytandet över ett annat företag uppkommer en koncernbidragsspärr.

Vad händer med underskott vid fusion?

Det är underskottet som kvarstår från beskattningsår före det beskattningsår då fusionen genomförs som fusionsspärras. Fusionsspärren innebär att underskotten under spärrtiden är totalt spärrade. De får inte ens dras av mot överskott som uppkommer i det övertagande företagets egna verksamhet efter fusionen.

Share this post