Rekommendationer

Var far man lagga spar?

Var får man lägga spår?

Gå in på Jordbruksverkets hemsida www.sjv.se och sök på blodspår så hittar du regler och blankett. Du behöver inget tillstånd för att lägga spår med blod från vilda djur. När du sedan ska bloda spåret behöver du en spårläggarkäpp eller blodflaska.

Hur man lägger ett viltspår?

Man lägger ett rakt spår ca 100 m långt med klöv eller annan viltdel i spårslutet. Man tar hunden i vanligt koppel och halsband och går iväg vinkelrätt mot spåret som om man går på vanlig promenad. Reagerar inte hunden när man passerar spåret så går man en bit och vänder och går över spåret igen.

Hur börja träna viltspår?

Det allra första spåret bör vara ca 30-50 meter med en liggtid på ca 30-60 min. Försök att lägga spåret i medvind. Börja med att sätta upp en snitsel i starten och släpp ner skanken och häll några droppar blod. Nu är det dags att börja gå!

Vad krävs för att bli champion i viltspår?

Registrerade hundar av raser vars specialklubb har ansökt om det, kan erhålla titeln Svensk Viltspårchampion. Proven görs på artificiella spår som läggs med 2 dl blod och ska vara cirka 600 meter långt. I anlagsklass ska spåret blodas 2–5 timmar före hundens start och i öppenklass ska spåret vara 12–24 timmar.

Hur lägger man blodspår till hund?

Gör ett hål i korken och dutta ut blod längs spåret, eller använd en lång käpp med en liten skumgummibit i ena änden, doppad i blod. Klöven som sätts fast i ett snöre och släpas längs spåret tills den knyts fast som spårslut, går att köpa på välsorterade djuraffärer eller från jägare.

När kan man börja med viltspår?

Krav på din hund Din hund behöver vara minst 9 månader för att kunna gå viltspårprov.

Hur långt innan ska man lägga blodspår?

Spåret skall ligga 12-24 timmar. Spåret skall ha 3 st bloduppehåll på ca 15 meter varav två skall ske i någon av vinklarna. I den ena av dessa vinklar görs för övrigt en återgång utan blodning på vägen tillbaka. Ungefär 50-100 meter innan spårslutet ska en skottprövning göras.

Vilka raser kan bli Viltspårschampion?

När kan man börja med blodspår?

Alla hundar, oavsett ras, har rätt att starta på viltspårprov. När du tycker att din hunden spårar bra i ett lagom tempo är tiden mogen för ett officiellt viltspårprov. Anlagsklass (Hunden måste ha nått en ålder av 9 månader.) Spåret är 600 meter och blodas ca 2-5 timmar innan hunden får gå det.

Vad krävs för att bli Viltspårschampion?

För att bli Sv Viltspårchampion (SVCH) krävs det sedan att hunden har tre första pris i öppen klass samt minst ett andra pris på officiell utställning efter 15 månaders ålder. Dom flesta specialklubbar arrangerar spårprov och de är oftast öppna för alla raser.

Vad kallas viltspår?

traj, jägarterm för viltets, speciellt harens, spår under fodersökandet.

Share this post