Frågor

Hur uppstar variationer mellan individer i samma art?

Hur uppstår variationer mellan individer i samma art?

Mutationer, sexuell förökning och att det sker ett genetiskt utbyte mellan populationer leder till en högre genetisk variation. Faktorer som däremot minskar den genetiska variationen är genetisk drift, flaskhals- och grundareffekter.

Hur får vi våra egenskaper?

Det som kodar för en individs utseende och egenskaper är gener. Varje individ ärver hälften av sin genuppsättning från sin moder och den andra hälften från sin fader. Generna styr alltså om man föds med bruna, gröna eller blå ögon, blont, brunt, rött eller svart hår och så vidare.

Vad är ett Genpar?

✓ I detta system kan en människa ha blodgrupp A, B, AB eller 0 (noll). ✓ Vilken av dessa blodgrupper en människa har bestäms av endast ett genpar (ena genen från mamman och ena genen från pappan).

Hur uppstår variation inom arter?

Genetisk variation skapas genom nya mutationer och genflöden mellan populationer med olika geninnehåll och minskar framför allt genom genetisk drift i små populationer. Även förädlingsarbete och avel leder till minskad variation.

På vilket sätt har genetiken bidragit till att förklara evolutionen?

Den moderna genetiken har bidragit till att många organismers hela genom har kartlagts samt en förståelse för hur olika gener uttrycks. Under embryonalutvecklingen sköter utvecklingsmekanismer om att speciella utvecklingsgener uttrycks och deras produkter kan förklara organismernas olikheter på gennivå.

Vad ärver vi från våra föräldrar?

En uppsättning av 23 kromosomer ärver vi från vår mor och den andra uppsättningen av 23 kromosomer ärver vi från vår far. Detta får till följd att vi har dubbla uppsättningar av 23 olika kromosomer, kallade de 23 kromosomparen. Kromosomerna och därför generna består av en kemisk substans kallad DNA.

Vilka egenskaper hos en människa är ärftliga?

Egenskaper som helt bestäms av arvet till exempel ögonfärg, hårfärg, kön, blodgrupper. Vilka vi är bestäms utan vår genuppsättning i våra kromosomer. I varje kromosom så finns det många anlag för olika egenskaper till exempel för hårfärg, vilket kön vi har, ögonfärg mm.

Vad är Genetikens fader?

Artikel i tidningen Populär Historia där du kan läsa om Mendel – genetikens fader. Munken Gregor Mendel (1822-1884) hade sitt snille och sin Gud men inte mycket mer.

Hur kan en mutation uppstå?

Mutationer är förändringar i cellers genetiska material (oftast DNA, ibland RNA). Mutationer har flera olika orsaker, till exempel slumpmässiga kopieringsfel under celldelningen, strålning eller inverkan av vissa kemiska ämnen och virus.

Vad betyder Neodarwinism?

Modern evolutionär syntes, även kallad neodarwinism eller nydarwinism, sammanför Charles Darwins teorier om arternas evolution och det naturliga urvalet med Gregor Mendels teori om generna som grunden till det biologiska arvet.

Vad är Charles Darwin mest känd för?

Charles Darwin (1809-1882) är mest känd för sin bok ”Om arternas uppkomst…”. Där grundade Darwin sina teorier om evolutionens mekanismer på omfattande studier i naturen, delvis i delar av världen som ligger långt ifrån Europa.

Share this post