Frågor

Vad ar Nettoenergi?

Vad är Nettoenergi?

En foderråvaras eller ett foders energivärde kan beskrivas på olika sätt. Bruttoenergi är den energi som frigörs i form av värme när råvaran förbränns i rent syre. Nettoenergi är den energi som grisen kan använda för underhåll och produktion och är därför det mest precisa sättet att ange energivärdet i foderråvaror.

Vad är en funktionell enhet?

Ett grundläggande begrepp för en LCA är funktionell enhet. Den funktionella enheten ska vara ett bra mått på det som är syftet med verksamheten. Är syftet att producera el kan det vara 1 kWh elenergi, är det att bygga bostäder kan det vara m2 boyta o.s.v. Med systemgräns avses hur studien avgränsas.

När används LCA?

Livscykelanalys (LCA) är en metod för att beräkna miljöpåverkan under en produkts hela livscykel – från att naturresurser utvinns till dess att produkten inte används längre och måste tas om hand. Med en LCA kan du ta reda på i vilket skede av en byggnads livscykel en viss miljöpåverkan är som störst.

Vad gör man inte i en LCA studie?

Eftersom en hel livscykel studeras är LCA inte lokalspecifik. Därför kan miljöpåverkan inte modelleras på en särskilt detaljerad nivå. Ekonomiska och sociala aspekter inkluderas inte i LCA, utom när dessa används som en bas för viktning. Risk är ett annat område, som inte inkluderas i LCA.

Vad är en nackdel med Systemgränsen Nettoenergi?

Fördelen med systemgränsen nettoenergi är att den beskriver byggnadens energibehov oberoende av vilka tekniska system som tillför energin eller var de tekniska systemen är placerade. Nackdelen är att den inte tar hänsyn till effektiviteten hos byggnadens installationer för produktion av kyla, värme och varmvatten.

Vad är skillnaden mellan Exergi och energi?

Energi kan inte förbrukas, energi kan endast omvandlas från en energiform till en annan energiform. Exergi är ett kvalitetsmått på energi som kan förbrukas. Begreppet exergi myntades 1953, men det har sina vetenskapliga rötter i arbeten redan på 1800 talet.

Vad betyder ej allokerad?

Ordet allokera är en synonym till anvisa och fördela och kan bland annat beskrivas som ”dela upp eller låta någon få resurser eller varor”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av allokera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Share this post