Rekommendationer

Nar sager en arbetsgivare upp en anstalld?

När säger en arbetsgivare upp en anställd?

När en arbetsgivare säger upp en anställd måste uppsägningen vara sakligt grundad. Skälet måste vara något av följande – arbetsbrist eller personliga skäl. Om arbetsgivaren inte visar på någon saklig grund vid uppsägning , är uppsägningen ogiltig. Då behöver du påtala det och göra en ”ogiltighetsinvändning”.

När ska du säga upp anställningen?

Regeln utgår från den dag då du själv eller arbetsledare eller annan företrädare för arbetsledningen får kännedom om en viss händelse. Du måste då agera inom två månader om du vill säga upp anställningen. Om det råder oklarhet om den inträffade händelsen börjar tiden räknas först då situationen klarnat för dig.

Vad kan vara grund för uppsägning av personliga skäl?

Exempel på saklig grund för uppsägning av personliga skäl kan vara misshandel, hot om våld, stöld, förskingring, illojal konkurrens, arbetsvägran och olovlig frånvaro med mera. Vid allvarligare fall kan det till och med utgöra grund för avsked.

När avslutas en anställning?

En anställning avslutas när den anställde fyller 67 år genom att arbetsgivaren ger ett skriftligt besked en månad före 67-årsdagen. Detta kallas för ålderspension. Om den anställde vill sluta arbeta tidigare utan att detta reglerats i avtal får han eller hon säga upp sig på vanligt sätt.

Vad är grunden för uppsägning?

Skäl för uppsägning. Reglerna skiljer sig åt beroende på om grunden för uppsägningen är personliga skäl eller arbetsbrist. Personliga skäl är relaterade till den enskilda individen, alla andra uppsägningsskäl är arbetsbrist. I båda fallen är det arbetsgivaren som har bevisbördan för att det finns saklig grund.

Hur lång är uppsägningstiden för medarbetaren?

Vid uppsägning av personliga skäl eller vid arbetsbrist har medarbetaren en uppsägningstid innan anställningen upphör. Hur lång den uppsägningstiden är beror på anställningstiden. Längden framgår av LAS eller av det kollektivavtal som gäller för medarbetaren.

Share this post