Blogga

Vem ar Revil?

Vem är Revil?

Revil är en av världens mest ökända ransomware-grupper. Under den senaste månaden mottog gruppen en betalning på 11 miljoner dollar från världens största köttförpackningsföretag.

Vilken kommun blev hackad?

Kalix kommun har sedan natten till torsdagen fått sina system kapade i en ransomware-attack, rapporterar SVT. Journaler, medicinlistor, fakturahantering och mejlsystem – allt är i hackarnas händer.

Vem ligger bakom cyberattacken?

Man vet, med grund i det utförda underrättelsearbetet, att bron är styrd av PLCer från ett stort och välrenommerat europeiskt teknikföretag och man har även lyckats få inblick i det aktuella systemets konstruktion.

Vem hackar Coop?

Det var början av juli och matvarubutiken Coops kassasystem slogs ut. Kunder och personal la pannorna i djupa veck när det inte längre gick att betala för varorna. Ett knappt dygn senare framgick att den förmodat ryska hackergruppen Revil låg bakom it-attacken.

Vilka är hackergruppen Revil?

Hackergruppen Revil, som tros vara baserade i Ryssland, är en av de större aktörerna som använder sig av ransomware för att låsa ned företags IT-system, ofta genom att kryptera stora mängder data. Offren utpressas sedan på stora summor pengar för att återfå kontrollen över sina system.

Hur gick Coop attacken till?

Nära 90 procent av Coops svenska butiker drabbades sommaren 2021 av ransomware i form av ett digitalt utpressningsprogram som låste kassasystemet och omöjliggjorde transaktioner. Det enda sättet att få igång systemet igen var att betala en hög summa pengar.

Vad hände i Kalix?

Efter ransomware-attacken mot Kalix kommun: Så lyfte it-specialisterna säkerheten i kommunen. Ungefär 100 olika verksamhetssystem drabbades i it-attacken mot Kalix kommun i december. Atea var på plats med flera konsulter några timmar senare, medan ransomware-krypteringen fortfarande pågick på servrarna.

Vad innebär cyberattacker?

En cyberattack är någon form av attack mot ett nätverk, dator eller system, antingen riktad mot en organisation eller en person.

Hur löstes Coop?

Lördag 3 juli: Bekräftad it-attack Det blir bekräftat att det handlar om en it-attack mot en leverantör till Coop, som orsakat kassa-haveriet under fredagen. Attacken var inte riktad mot just Coop utan det amerikanska företaget Kaseya, vars mjukvara i sin tur används av Coops leverantör Visma Esscom.

Vad hände med Coop?

Attacken, och bolagets hantering av den, bär på viktiga lärdomar för hela näringslivet – inte minst för teknikföretag. Nära 90 procent av Coops svenska butiker drabbades sommaren 2021 av ransomware i form av ett digitalt utpressningsprogram som låste kassasystemet och omöjliggjorde transaktioner.

Finns Coop i Ryssland?

Coop-butiker över hela landet har fått stänga efter att deras kassasystem slutat att fungera. Den ökända ryska hackergruppen Revil misstänks ligga bakom den globala cyberattacken som bland annat slagit ut Coops kassasystem – de kommer tvingas hålla stängt även under söndagen.

Vad menas med IT attack?

i it‑säkerhet: lyckat eller misslyckat försök att utan tillstånd radera, ändra, lägga till, stjäla eller offentliggöra data eller andra resurser i ett it‑system, att göra it‑systemet oanvändbart eller att använda resurser i it‑systemet utan tillstånd. Kallas ofta för cyberattack. – Även: angrepp.

Share this post