Blogga

Vad ar skolledarskap?

Vad är skolledarskap?

Skolledare är ett samlingsnamn för rektorer och biträdande rektorer i förskola och skola, även andra med ledande befattningar inom skola och annan utbildning kan benämnas skolledare. Som chef för lärarna och övrig personal har skolledaren det övergripande ansvaret för verksamheten.

Vad är kunskapskällor?

När du har granskat och värderat informationen som svarar på frågan eller frågorna du ställde i första steget ska du väga samman kunskapskällorna: bästa tillgängliga kunskap. personens situation och kontextuella omständigheter. personens erfarenheter och önskemål.

Hur kan sjuksköterskor arbeta med evidens?

Evidensbaserad praktik innebär en medveten och systematisk användning av flera kunskapskällor för val av insatser: den bästa tillgängliga kunskapen, personens erfarenheter och önskemål, personens situation och kontextuella omständigheter samt den professionelles expertis.

Vad är distribuerat ledarskap?

Ett distribuerat perspektiv innebär att ledaren involvera fler intressenter som ledare i förbättringsprocesser, både i sökandet av orsaker till problem och i design av lösningar och genomförande. Här kan också ett cykliskt tänkande i förbättringsprocesser vara värdefullt.

Hur mycket tjänar en rektor på gymnasiet?

Lönestatistik för rektor, grund- och gymnasieskola i olika regioner i Sverige

Region Medellön 2020
Sydsverige 52600
Västsverige 51000
Norra Mellansverige 49200
Mellersta Norrland 48400

Hur blir man biträdande rektor?

Huvudmännen tillsätter rektorer, som enligt skollagen kan utse en ställföreträdare och för enskilda ledningsuppgifter kvalificerad underställd personal. Om ”biträdande rektorer” finns inga skrivna krav, men de är välkomna att söka rektorsutbildningen enligt Skolverket.

Vem är chef över skolchef?

Skollagen från 2010 riktar sig till tre ansvarsnivåer i skolan: huvudmannen, som har det övergripande ansvaret, rektor, som har rätt att besluta om sin inre organisation för att fördela resurser efter barns och elevers olika förutsättningar och behov, och lärare, som har ansvar för undervisningen och för …

Hur blir man rektor på gymnasiet?

De allra flesta som blir rektorer har arbetat som lärare eller studie- och yrkesvägledare tidigare. Man läser då en statlig rektorsutbildning som erbjuds skolledare både inom det offentliga skolväsendet och på fristående skolor.

Hur mycket tjänar en gymnasielärare?

Löner gymnasielärare

  • Gymnasielärare i allmänna ämnen 43 200 kronor.
  • Gymnasielärare i yrkesämnen 42 450 kronor.
  • Gymnasielärare i praktiska/estetiska ämnen 41 700 kronor.
  • Specialpedagog 47 100 kronor.
  • Speciallärare 44 500 kronor.

Share this post