Ny

Vad ar Sveriges fulaste byggnad?

Vad är Sveriges fulaste byggnad?

Det nya badhuset i Kungsbacka, med 777 röster. 2020 röstade Arkitekturupprorets medlemmar fram Sveriges fulaste byggnad genom tiderna och då hamnade det nya badhuset på 17:e plats. Nu får eländet vara med och tävla igen. Brutalistiska betonglådor utan arkitektur brukar gå långt i alla fultävlingar.

Vilken är Sveriges vackraste byggnad?

Universitetsbiblioteket i Lund är Sveriges vackraste byggnad. Hirschska huset i Sundsvall är nu framröstad som Sveriges näst vackraste byggnad, men hur gick det för de andra byggnaderna i Sundsvall? Alla Sveriges städer har tidigare haft egna lokala deltävlingar/semifinaler.

Vad kostar det att Arkitektrita hus?

Enligt Byggstart ligger snittpriset för att bygga ett arkitektritat hus kring 28,000 kronor per kvadratmeter. Den här summan inkluderar alla kostnader som är kopplade till arbete och material.

Vilken är Sveriges fulaste stad?

I rapporten Samhällsbarometern 2020 har Sveriges invånare fått sätta betyg på hur vacker de tycker att sin stad är. Resultatet visar att ”Sundets pärla”, även känt som Helsingborg, är Sveriges vackraste stad, tätt följt av huvudstaden Stockholm. Fulast, enligt invånarna själva, är Västerås och Linköping.

Hur ser världens fulaste hus ut?

Tours Aillaud är 18 fula hus som byggdes 1977 i Paris-förorten Nanterre. De kallas även Tours Nuages eftersom det tydligen ska se ut som moln på väggarna (nuages betyder moln på franska). Fönstrena är både fyrkantiga och droppformade, och själva husen ser ut som ihopbuntade skorstenar.

Vilken är Sveriges mest kända byggnad?

Sveriges högsta hus

Byggnad Tätort Arkitektonisk höjd
Turning Torso Malmö 190,4 m
Norra tornen Innovationen Stockholm 125 m
Kista Science Tower Stockholm 123,9 m
Victoria Tower Stockholm 117,6 m

Vilken är Sveriges kändaste byggnad?

1. Turning Torso. Den allra största byggnaden i Sverige är Turning Torso som ligger i Malmö.

Vilken är Sveriges fulaste dialekt?

”Skånskan är fulast” Och den listan toppas av Skånska. 38,8 procent av läsarna anser att den är den fulaste dialekten i landet. På andra plats ligger den dialekt som talas i Närke: 13, 0 procent av rösterna. Och på tredje plats hamnade Östergötland: 4,0 procent.

Halmstad har tidigare inte gjort särskilt bra ifrån sig i våra omröstningar. Kontorshuset vid Gamletull tog hem priset som Sveriges fulaste byggnad 2017 och Sernekes nya hotell vid stadens resecentrum kom på andra plats i förra årets Kasper Kalkon-tävling.

Vilka står bakom Arkitekturupproret?

Arne Ludvigsson leder stadsvandring i Borlänge för Arkitekturupproret-medlemmarna Jerker Söderlind, Eric Norin, Elise Wiklund, Jacob Nordangård och Inger Glimmero Nordangård. Foto: Maria Hansson. Förmodligen hade mötet i Borlänge inte ägt rum om det inte vore för personen bakom en pseudonym på Facebook.

Vilka är Sveriges vackraste städer?

Slutgiltig topplista – Sveriges 50 vackraste städer

  • Sundsvall (1 912 röster)
  • Visby (1 440 röster)
  • Lund (516 röster)
  • Karlskrona (470 röster)
  • Ystad (398 röster)
  • Varberg (389 röster)
  • Kalmar (286 röster)
  • Norrköping (265 röster)

Vad är Arkitektprovet?

Vid sidan av betyg och resultat från högskoleprov kan upp till en tredjedel av platserna tillsättas av sökande via ett alternativt urval, Arkitektprovet. Övriga platser tillsätts via betyg och högskoleprov. Arkitektprovet är gemensamt för de fyra arkitektutbildningarna i Sverige.

Vilken är Sveriges bästa stad att bo i?

Lund är Sveriges tryggaste och miljöbästa kommun att leva och bo i. Det visar nyhetsmagasinet Fokus årliga rankning av levnadsvillkoren i Sveriges 290 kommuner. Tidningen Fokus har de senaste 15 åren rankat de svenska kommunerna inom en rad olika områden.

Vad ska man tänka på när man bygger en stad?

Infrastrukturen rör inte bara vägar och järnvägar utan även elnät, avlopps- och vattennät och tele- samt internetnät. Det kräver god planering för att staden ska fungera i alla dessa avseenden, då varje byggnad behöver ha tillgång både till framkomlighet samt el, vatten, avlopp och internet för att fungera optimalt.

Share this post