Frågor

Hur mycket mark hastgard?

Hur mycket mark hästgård?

Om byggnader ska delas av från en jordbruksfastighet gäller det att tillräckligt mycket mark följer med byggnaderna för att de ska kunna bli till exempel hästgårdar. Tätortsnära fastigheter är särskilt lämpliga att dela så att de kan bli hästgårdar. – Upp till fem hektar mark behövs till en hästgård.

Hur mycket mark till två hästar?

I vissa fall kan man klara att ha tre hästar per hektar utslaget över hela säsongen, medan det med andra förutsättningar behövs upp till 1,5 hektar per häst. Hästarna betar inte lika mycket löv och sly som nötkreatur och behöver därför stödutfodras i större utsträckning, innan gräset har kommit igång.

Vad behövs på en hästgård?

Det handlar om allt från foder, hovslageri, veterinärkostnader, försäkringar, kostnad för att hantera gödsel med mera. Ta en noggrann titt på skick på bostadshus, stall och loge så att du vet vilka kostnader som tillkommer för underhåll av fastigheter.

Hur mycket mark för att ha får?

1 hektar väl gödslad åker räcker för att försörja 10 tackor med både bete och vinterfoder, eller 8 tackor med lamm. Mineraler och salt behövs också hela året. Det är svårt att lyckas med får om djuren hela tiden betar samma marker år efter år.

Vad behöver man på en gård?

Fundera på gårdens läge

  • Pendlingsavstånd till arbete och skola och närheten till livsmedelsaffärer, sjukvård och annan service är viktiga aspekter att väga in, framförallt om det ska vara ett permanentboende.
  • Kolla även upp tillgången till fibernät på fastigheten.

Vad är en hästgård?

Om man gillar hästar och kanske till och med har en egen häst är ofta drömmen att bo på en hästgård med eget stall som man kan sköta precis som man vill. Att styra gården precis som man själv vill är en av de stora fördelarna med boendeformen.

Hur mycket mark räknas som jordbruksfastighet?

Alla egendomar som består av mer än en hustomt klassas automatiskt som jordbruksfastighet och det inkluderar även skogsfastigheter. Vad marken används till spelar ingen roll. Det finns en gräns på två hektar men det har med klassifisering av fastigheten att göra och har ingen bäring på inkomstskatten.

Share this post