Ny

Vad ar en algoritm internet?

Vad är en algoritm internet?

En algoritm är en uppsättning regler som används för att hantera stora mängder information, eller data. De används till exempel för att avgöra vad som ska visas i ditt Facebookflöde eller vilka resultat du får upp i en sökmotor.

Hur fungerar en algoritm?

En algoritm är, inom matematiken och datavetenskapen, en ändlig uppsättning (mängd) otvetydiga instruktioner som efter exekvering löser ett problem. Algoritmen startar i ett givet tillstånd (starttillstånd) och når resultatet (sluttillstånd) inom ett ändligt antal steg.

Vad innebär Filterbubblor?

Idén om filterbubblor kommer från journalisten Eli Pariser, och går ut på att algoritmer på nätet filtrerar information utifrån tidigare sökningar. Detta skulle i förlängningen innebära att vi omsluts av information som enbart stämmer överens med våra befintliga åsikter, i en slags bubbla.

Vad innebär begreppet Filterbubbla?

En filterbubbla är ett påstått fenomen som skulle uppstå till följd av personligt anpassade resultat av sökningar efter information, till exempel då en användare använder en sökmotor på Internet eller delar och gillar saker på ett socialt medium.

Vad kännetecknar en algoritm?

Algoritmer liknas ofta vid ett recept som talar om för en dator hur den ska lösa en uppgift. Algoritmen definierar startpunkten och vilka steg som ska tas, i vilken ordning, ifall stegen ska upprepas eller inte, vid vilka situationer, osv, för att nå ett visst resultat.

Hur räknar man ut algoritmer?

Algoritmen går ut på att man successivt bryter ut x-faktorer ur uttrycket. Först börjar vi med att bryta ut x ur alla termer med x i. Sjuan står redan utanför. Vi har nu gått från 10 multiplikationer till 7 multiplikationer.

Hur påverkar filterbubblor oss?

Det har ofta påståtts filterbubblor kan urholka demokratin eller att människor manipuleras av falska budskap. Med sociala medier uppstår nya möjligheter att skräddarsy budskap mot utvalda målgrupper. I USA pågår flera utredningar om hur utländska intressen kan ha påverkat den föregående amerikanska valrörelsen.

Vad är en ekokammare?

Ekokammare är ett begrepp som används om en situation i massmedia där åsikter förstärks likt ett eko genom att de upprepas av olika aktörer med samma ideologiska uppfattning utan att man tar del av eller lägger fram motståndares argument och ståndpunkter som utmanar den egna världsbilden.

Share this post