Blogga

Vad ar en Egenskapsgrans?

Vad är en Egenskapsgräns?

Egenskapsgräns och sekundär egenskapsgräns kan korsa varandra utan inverkan på de bestämmelser som de reglerar. I de fall flera gränstyper sammanfaller är det endast den högsta i hierarkin som ritas ut på kartan. Egenskapsgränser och sekundära egenskapsgränser ritas dock ovanpå varandra om de sammanfaller.

Hur tolkar man en detaljplan?

I en detaljplan regleras hur mark- och vattenområden ska användas. Detaljplanens plankarta reglerar användningen både på allmänna platser, kvartersmark och vattenområden. Detta illustreras på plankartan nedan som områden med olika färg. Vid reglering av användningen av ett område används VERSALER.

Är en detaljplan bindande?

Det svenska planeringssystemet enligt plan- och bygglagen (PBL) utgörs av regionplan, översiktsplan, områdesbestämmelser och detaljplan. Det är enbart områdesbestämmelser och detaljplan som är juridiskt bindande.

Hur läser man detaljplan?

Egenskapsbestämmelser

  1. Utformning av allmänna platser (tillexempel markbeläggning, damm, lekplats)
  2. Utnyttjandegrad (hur mycket/ hur stor andel av en fastighet du får bygga)
  3. Markens anordnande på kvartersmark (tillexempel om parkering ska finnas, utfart ej får förekomma)

Vad innefattar en detaljplan?

En detaljplan bestämmer hur mark och vatten ska användas inom ett visst område. I detaljplanen ska det gå att se vad som är allmänna platser, kvartersmark och vattenområden. Allmänna platser är oftast gator, torg och parker. Detaljplanen reglerar hur de allmänna platserna ska användas och utformas.

Egenskapsgränser avgränsar områden med egenskapsbestämmelser. Allmänt råd Administrativ gräns bör anges med linjen: Administrativa gränser avgränsar områden med administrativa bestämmelser. Allmänt råd Användningsgräns gäller fram till annan användningsgräns eller planområdesgräns.

Hur skriver man en detaljplan?

För att rita en detaljplan i QGIS använder jag mig dels av basfunktioner i programmet, och dels av några mer avancerade funktioner som kräver insticksprogram (även insticksprogrammen är gratis). Nedan följer en presentation av de funktioner och insticksprogram som jag hittills haft stor nytta av.

Hur tar man fram en detaljplan?

Guide för detaljplaneprocessen

  1. Kommunen lämnar ett planbesked.
  2. Kommunen tar fram planförslag.
  3. Kommunen hämtar in synpunkter under ett samråd.
  4. Kommunen ställer ut förslaget för granskning.
  5. Detaljplanen antas.
  6. Detaljplanen kan överklagas.
  7. Detaljplanen börjar gälla.

Vad ska finnas med i en detaljplan?

En detaljplan ska bestå av en karta över det område som planen omfattar (plankarta) och de bestämmelser i övrigt som behövs. Av plankartan ska det framgå hur planområdet delas upp för skilda ändamål och vilka bestämmelser som gäller för olika områden.

Vad är Egenskapsbestämmelser?

Egenskapsbestämmelser är de bestämmelser som kan användas för att göra marken lämplig för den användning som planeras.

När används Egenskapsgräns?

Vid behov kan även sekundär egenskapsgräns användas för att på plankartan redovisa inom vilket område en eller flera egenskapsbestämmelser gäller. Om den sekundära egenskapsgränsen används kan det framgå av listan med planbestämmelser vilka egenskapsbestämmelser som avgränsas genom denna gräns.

Share this post