Allmänning

Hur hog kan en Bokhack bli?

Hur hög kan en Bokhäck bli?

En bokhäck kan bli upp till 3 meter hög. Bok kan vara lik avenbok, men det är en helt annan art. Bokens blad är mer släta med böljande bladkanter. Avenbokens blad är räfflade med taggig kant, på vintern krullar de ihop sig och är lite mer gråbruna.

Hur mycket växer en Bokhäck per år?

Häcken har sedan en årlig tillväxt på cirka 30-60 cm och en sluthöjd på cirka 300 cm.

När ska man klippa en Bokhäck?

Bokhäckar klipps normalt under JAS-perioden, det vill säga i Juli, Augusti och September. Men man kan även klippa den på vårvintern om man vill. Just nu är en dum tid för klippning av bok då den precis fått löv samt har sin största tillväxtperiod nu.

Hur hög blir Blodbok?

Blodboken påminner om både Avenbok och Bok i sitt växtsätt, med genomgående stam och vackert räfflade blad. Den är mycket snabbväxande, cirka 20-40 cm på ett år och når en sluthöjd på cirka 300 cm.

Hur ser man skillnad på Bok och avenbok?

Det är den största skillnaden mellan de två växterna. Avenboken tappar sina blad på hösten. Bokhäcken behåller helt enkelt sina bruna blad, vilket är trevligt om man uppskattar insynsskydd. Ytterligare en fördel med bokhäcken är lövverket 365 dagar om året och det faktum att växterna dessutom skyddar mot vinden.

Hur snabbt växer en Bokhäck?

Eftersom boken har en bra tillväxt varje år (ca 20-25 cm i årsskott) och egentligen är ett träd på 20-25 meter så passar den bäst att hålla någonstans mellan 1,50 till 3 meter.

Hur snabbt växer en Bok?

Boken (Fagus sylvatica) växer relativt snabbt, med en hastighet av 30-60 cm per år. Det är därför viktigt att beskära den här växten varje år i början av hösten eller slutet av våren.

Hur hårt kan man klippa en Bokhäck?

Bok och avenbok (gäller alla häckväxter med genomgående stam) skall inte klippas på höjden förrän den nått önskad höjd. Däremot kan man klippa sidogrenar som sticker ut. Ofta gör man avenbokshäckar mycket smala och då måste man beskära dem hårt på sidan så att de bryter med nya grenar och häcken blir riktigt tät.

Hur klipper man en Bokhäck?

Klippa häckar – metoder och när

  1. Avenbok- och bokhäckar är blödare och klipps i JAS.
  2. Man kan klippa häcken manuellt när det är en liten häck, för finare snitt och när det är finlir.
  3. Buxbom är snyggast tät och kan klippas flera gånger, gärna mellan maj-juli, sen igen i tidig september.

Share this post