Allmänning

Kan polisen satta P boter?

Kan polisen sätta P böter?

Polisen hanterar bara parkeringsanmärkningar som utfärdats på kommunal gatumark, inte kontrollavgifter som utfärdats på privat mark av ett privat parkeringsbolag. Innan du går vidare med att bestrida din anmärkning ska du därför titta om det står parkeringsanmärkning eller kontrollavgift på anmärkningen.

Vad krävs för att starta parkeringsbolag?

Det krävs inget tillstånd för att starta parkeringsbolag och det finns ingen tillsyn över verksamheten. De jobbar ofta gratis mot att de får skriva ut kontrollavgifter, ibland betalar de till och med för att få bevaka parkeringen. Verksamheten regleras av kontrollavgiftslagen.

Kan man få flera P böter?

Regeln om att det måste förflyta minst sex timmar mellan parkeringsanmärkningarna hänför sig till de tillfällen då det rör sig om en och samma parkeringsplats/felparkering. Då får en ny kontrollavgift tas ut för varje påbörjat kalenderdygn som en olovlig parkering pågår.

Vad gäller vid P böter?

En felparkeringsavgift måste du betala först och protestera mot sen. En kontrollavgift kan du protestera mot utan att betala. Som bilägare ska du kunna visa upp en giltig parkeringsbiljett. Om biljetten inte är synlig vid en kontroll, riskerar du att få betala en kontroll- eller felparkeringsavgift.

Hur lång tid har man på sig innan man får böter?

I princip behöver inte parkeringsvakten vänta med att skriva en p-bot då det inte finns någon viss tid som ett fordon får vara uppställt i strid med skyltade villkor. Av praktiska skäl är rutinerna för parkeringsvakterna ändå att för det mesta vänta några minuter innan några p-böter skrivs.

Hur många p böter kan man få på en dag?

En ny parkeringsanmärkning får meddelas för varje påbörjat kalenderdygn som överträdelsen pågår. Minst sex timmar måste dock förflyta från det att en parkeringsanmärkning meddelats till dess att en ny får meddelas. Högst fem parkeringsanmärkningar får meddelas för samma överträdelse.

Share this post