Ny

Vilken sammansattning ska tingsratten ha vid en eventuell huvudforhandling?

Vilken sammansättning ska tingsrätten ha vid en eventuell huvudförhandling?

Vid huvudförhandling i tvistemål ska tingsrätten bestå av tre lagfarna domare, om annat inte är föreskrivet. Rätten ska bestå av en lagfaren domare när huvudförhandlingen hålls i förenklad form. Senaste lydelse 1989:656. domare sitter i rätten och parterna samtycker till det eller målet är av enkel beskaffenhet.

Vilka sitter i en huvudförhandling?

Till huvudförhandlingen kallas domarna, och parterna (i brottmål oftast åklagaren och den eller de som misstänks för brottet); ibland behöver inte parterna komma personligen. Den misstänkte kallas vid huvudförhandlingen för ”den tilltalade”.

Vid huvudförhandling i tvistemål skall tingsrätten bestå av tre lagfarna domare, om annat inte är föreskrivet. Rätten skall bestå av en lagfaren domare när huvudförhandlingen hålls i förenklad form. Vid huvudförhandling i tvistemål ska tingsrätten bestå av tre lagfarna domare, om annat inte är föreskrivet.

Hur många domare är det i ett tvistemål?

Enligt nuvarande ordning är huvudregeln att tingsrätten vid huvudförhandling i tvistemål ska bestå av tre lagfarna domare. I s.k. förenklade tvistemål och vid huvudförhandling som hålls i förenklad form ska rätten bestå av en domare.

Vad är en modernare rättegång?

Reformen innebär stora förändringar i det processuella regelverk som styr rättegången i framför allt tingsrätt och hovrätt. Den syftar till att ge- nomföra nödvändiga moderniseringar av rättegångsför- farandet, bland annat genom ett bättre utnyttjande av modern teknik.

Hur är domstolen som huvudregel sammansatt vid huvudförhandling i brottmål vid tingsrätten?

I mål som avgörs vid huvudförhandling dömer tre domare och två nämndemän. Nämndemän är domare som inte är juridiskt utbildade. I en skriftlig dom beskriver hovrätten både vilka beslut domstolen har fattat och skälen till besluten. En del brottmål avgörs utan muntlig huvudförhandling och då dömer tre domare i målet.

I tvistemål är grundregeln att en eller tre juristdomare avgör målen men det finns undantag även här och i vissa tvistemål (till exempel familjemål) sitter även nämndemän i rätten. Andra som också kan komma till rättegången är försvarsadvokat, målsägande (den som påstås vara utsatt för ett brott) och vittnen.

Hur många nämndemän i tvistemål?

Vid huvudförhandling i mål som rör familjer sitter normalt en juristdomare och tre nämndemän i rätten. Ett tvistemål inleds genom att en stämningsansökan lämnas in till tingsrätten. Normalt till den tingsrätt där den som kravet riktas mot har sin hemvist.

Hur går det till i hovrätten?

De som dömer i ett tvistemål i hovrätten är oftast tre juristdomare. Om målet i tingsrätten har avgjorts av tre domare är det fyra domare som dömer i hovrätten. I mål som rör familjen deltar ibland två nämndemän i dömandet. Nämndemännens uppgift är att tillsammans med juristdomarna döma i målet.

Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan huvudförhandlingen i tvistemål och huvudförhandlingen i brottmål?

I ett brottmål är den tilltalade oskyldig till dess att motsatsen bevisats (oskyldighetspresumtion). Det är åklagarens uppgift att bevisa att den tilltalade gjort sig skyldig till brottet. I ett tvistemål är det i regel den som påstår något som måste bevisa att påståendet stämmer.

Share this post