Allmänning

Kan man bli av med Korkortstillstandet?

Kan man bli av med Körkortstillståndet?

Återkallelse av körkortstillstånd 3 § 1 st körkortslagen kan ditt körkortstillstånd bl. a. återkallas om du gjort dig skyldig till rattfylleri enligt 4 § 2 st lag om straff för vissa trafikbrott. Det kan även återkallas enligt samma paragraf för att du på grund av opålitlighet i nykterhänseende inte bör ha körkort.

Hur blir man av med Lämpet?

Exempelvis vid olika typer av brott. Att bli av med lämpen, eller få en spärrtid på sitt körkortstillstånd, innebär helt enkelt att du har gjort något som gör att du inte anses vara lämplig som körkortstagare under en viss tid framöver. När tiden är ute kan du sedan ansöka om körkortstillstånd igen.

Kan mitt körkortstillstånd återkallas?

Transportstyrelsen kan återkalla ett körkortstillstånd Regler om när ett körkortstillstånd ska återkallas finns i 5 kap. körkortslagen. Transportstyrelsen ska återkalla ett körkortstillstånd om eleven till exempel gjort sig skyldig till hastighetsöverträdelse, kört mot rött ljus eller inte stannat vid stopplikt (5 kap.

Vad händer om man tappar Lämpen?

Om jag har tappat bort eller råkat förstöra mitt körkortstillstånd, måste jag ansöka igen? Nej, du kan beställa en kopia på ditt körkortstillstånd genom vår e-tjänst Beställ kopia på bevis om körkortstillstånd.

Vad påverkar lämplighetsintyg?

Vi kontrollerar om man är misstänkt för eller gjort sig skyldig till något brott de senaste tre åren (fem år vid rattfylleri). Även andra brott än trafikbrott kan påverka möjligheten att få körkortstillstånd. Exempel på brott som kan påverka vår bedömning är: olovlig körning.

Hur mycket väger ett BE-körkort?

Med ett BE-körkort får du dra ett så kallat tungt släp. Det innebär att det inte finns någon gräns för hur mycket din bil och släpet väger tillsammans. Men släpet får inte väga mer än 3 500 kg. Det kan handla om stora husvagnar eller kanske djurtransporter.

Varför ska körkortet förnyas?

Stulet, borttappat eller skadat körkort Ett körkort ska förnyas om det har kommit bort eller blivit stulet, skadat eller förstört. Eftersom körkortet är en id-handling ska du även anmäla till polisen om det har blivit stulet.

Har du ett giltigt körkortstillstånd?

Du behöver ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra och göra körkortsprov. Det gäller både första gången du tar körkort eller om du redan har körkort men ska ta en ny körkortsbehörighet. Välj den behörighet som du är intresserad av och läs mer om hur du ansöker och vilka krav som gäller.

Share this post