Blogga

Far man kora igenom Lastplatser?

Får man köra igenom Lastplatser?

Lastzoner inrättas för att underlätta för distributionstrafiken. I lastzoner råder parkeringsförbud eller stoppförbud för icke behöriga fordon. Förbudet anges med förbudsmärke och tilläggstavla och gäller alla veckodagar och hela dygnet. Om förbudet gäller under viss tid anges även detta med tilläggstavla.

Vad betyder vägmärke p?

Ett vägmärke med ett stort P betyder att här får du parkera.

Får man stå på lastplats på helgen?

Så, för att svara på själva frågan: Nej, du får inte parkera i lastzonen på helger. Vägmärket för lastzon (’C 40 Ändamålsplats’) innebär även stannandeförbud. Undantaget från detta förbud gäller varuleveranser och då endast under de tider som finns angivna på vägmärket.

Vart slutar parkeringen?

Att förbud mot parkering gäller fram till nästa korsning (eller tidigare om annat märks ut) framgår av 2 kap. 8 § vägmärkesförordningen (se C35). Vad som gäller för övriga vägmärken framgår var för sig i 2 kap. vägmärkesförordningen.

Vad betyder parkeringen?

Att parkera innebär att ställa upp ett fordon med eller utan förare, utom när man gör det 1. för att trafikförhållandena kräver det 2. för att undvika fara, eller 3. för att låta en passagerare stiga i eller ur fordonet eller för att lasta av eller på gods.

Vad innebär tilläggstavlan under p skylten?

Under ”P” märket finns två separata tilläggstavlor 8-17 och Avgift och 2 tim. Tilläggstavlorna reglerar när ”P” märket gäller. Du måste köpa en parkeringsbiljett och får endast parkera i 2 timmar mellan 8-17 på vardagar.

Får man stå på Lastzon?

Vägmärket för lastzon (’C 40 Ändamålsplats’) innebär även stannandeförbud. Undantaget från detta förbud gäller varuleveranser och då endast under de tider som finns angivna på vägmärket. Övriga tider gäller fortsatt förbud att stanna och parkera.

Hur länge kan man stå på lastplats?

Det är tillåtet att använda en lastzon eller ställa upp ett fordon mot parkeringsförbud så länge det behövs för att genomföra en i- eller urlastning. Det kan vara avsevärt mycket längre tid än tio minuter. Begränsningen är att lastningen ska ske utan pauser och inte får fördröjas på något sätt.

Varifrån gäller skylten?

Angivelsen gäller på den sida av vägen där märket är uppsatt. Angivelsen börjar gälla där märket satts upp och gäller enligt vad som anges på en tilläggstavla, till den plats där någon annan bestämmelse om stannande eller parkering märkts ut, till nästa korsning med en annan väg än sådan som avses i 3 kap.

Var får du parkera?

Det är endast tillåtet att stanna eller parkera på höger sida av vägen i färdriktningen. Undantag: Om vägen är enkelriktad, eller om det finns ett järnvägs- eller spårvagnsspår på höger sida, får parkering ske på vänster sida av vägen. Parkering och stannande ska ske så långt ifrån körbanans mitt som möjligt.

Vad gäller på en parkeringsplats?

Högerregeln gäller överallt, exempelvis i trevägskorsningar och, när du kör inne på till exempel parkeringsplatser eller andra öppna platser men även i terräng. Detta fritar dock inte någon av förarna från kravet på särskild försiktighet.

Hur fungerar tilläggstavlor?

Tilläggstavlorna kan signalera att du behöver betala en avgift under vissa tider, att du bara får parkera under vissa tider eller att det råder parkeringsförbud vissa dagar i månaden. Ibland hittar du en tilläggstavla på parkeringen med klockslag som på.

Share this post