Allmänning

Hur vet jag om min tonaring mar daligt?

Hur vet jag om min tonåring mår dåligt?

Det är vanligt att tro att barnet är arg eller irriterad, medan hen själv känner sig ledsen. Det kan kännas som att ingenting hjälper för att få hen på bättre humör. Barnet kan också själv ha svårt att förstå varför hen känner sig så ledsen eller arg. Det är vanligt att barnet tycker att ingen förstår.

Kan man kräkas av oro?

Signalsubstanser och hormoner som frigörs vid stress och ångest kan bidra till att vi mår illa. En annan tänkbar bidragande orsak är att ångest kan leda till spänningar i kroppen som vi tolkar som andnöd eller att vi är på väg att kräkas.

Kan man spy av nervositet?

Det kan ibland bli så att kroppen lär sig känna igen när man är orolig och stressad, så till slut behöver man nästan bara tänka på det för att man ska bli illamående. På samma sätt som kroppen kopplar ihop stress/oro med illamående/kräkning kan man lära kroppen att inte koppla ihop det.

https://www.youtube.com/watch?v=TNcWscWyoZU

När ett barn mår psykiskt dåligt kan det visa sig på många olika sätt. Barnet kan till exempel vara arg, irriterad, få svårt att sova eller ha ont i magen eller huvudet. Det är viktigt för barnet att det finns vuxna som lyssnar och ger stöd. Ibland behövs också stöd och hjälp från vården.

När ska barn börja hjälpa till hemma?

Genom att börja tidigt kan man bygga upp barns självkänsla och visa att de har en viktig roll i familjen tidigt. För 3- till 8-åringar kan sysslor innebära att hjälpa till med att damma, duka eller duka av ett bord, hjälpa till med matlagning, eller sortera kläder.

Vilken typ av mamma är du?

Hur du uppfostrar dina barn påverkas också i mångt och mycket av dina grundläggande värderingar, hur du själv uppfostrades, hur folk i din närhet uppfostrar sina barn och till viss del, din kulturella bakgrund. Ofta passar man in i flera olika föräldratyper, lite beroende på situation.

Share this post