Rekommendationer

Vad klassas som en sjukdom?

Vad klassas som en sjukdom?

Sjukdom är ett funktionshindrande tillstånd som karakteriseras av fysiologisk, psykologisk och/eller social ohälsa. Med sjukdom avses i första hand ett förhållande som sätter normala funktioner ur spel och som kan vara dödligt, men också mer allmänt ett diagnostiserat lidande.

Vad menas med livsstilssjukdomar?

Livsstilssjukdomar är det vedertagna begreppet för icke smittsamma sjukdomar som inte överförs mellan människor och som i sig inte är en infektion. Hit räknas till exempel hjärtsjukdomar, cancer, KOL, astma, stroke och diabetes.

Vad är definitionen på en folksjukdom?

I rapportserien ”Folksjukdomar och orsaker” sammanställer Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) orsakerna till de sjukdomar som har störst förekomst i befolkningen – så kallade folksjukdomar.

Vad är sjukdom 1177?

Här finns information om olika sjukdomar och besvär. Du får råd om när och var du behöver söka vård. Läs mer om bland annat allergier, infektioner, hudförändringar och cancer. Lär dig mer om psykiska sjukdomar och besvär eller hur det är att leva med diabetes.

Vilka är de vanligaste folkhälsoproblemen?

Övervikt och fetma som riskfaktorer Fetma och övervikt ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ 2 samt flera typer av cancer. Eftersom så många i Sverige har övervikt eller fetma är det ett av våra allvarligaste folkhälsoproblem.

Vad som menas med folkhälsoarbete?

Folkhälsa är ett samlingsbegrepp för hela befolkningens hälsotillstånd. Det handlar alltså om både hälsa och ohälsa. Begreppet gäller både nivån, exempelvis medellivslängden i befolkningen, och fördelningen av hälsa, exempelvis medellivslängden i olika grupper i befolkningen.

Vad innebär hjärt- och kärlsjukdomar?

Sjukdomar som uppkommer till följd av aterokleros i hjärtats kranskärl som försörjer hjärtmuskeln med blod. Till dessa hjärtsjukdomar räknas till exempel kärlkramp, hjärtinfarkt och kranskärlsförträngning.

Share this post