Ny

Vem ar ansvarig for att en medarbetares arbetsmiljo inte leder till ohalsa om personen ar tillfalligt uthyrd till en annan arbetsgivare?

Vem är ansvarig för att en medarbetares arbetsmiljö inte leder till ohälsa om personen är tillfälligt uthyrd till en annan arbetsgivare?

Det kan exempelvis röra sig om varudistribution, byggnadsarbete eller hemtjänst. Men arbetsgivaren har alltid huvudansvaret för det syste- matiska arbetsmiljöarbetet och arbetsmiljön, oavsett var perso- nalen arbetar.

Vad innebär arbetsmiljöansvar?

Med arbetsmiljöansvar menas en skyldighet att vara aktiv och vidta åtgärder genom att få bort eller minska risker för ohälsa och olycksfall i arbetet så att arbetsmiljön blir bra. Av 3 kap. arbetsmiljölagen (AML) framgår vilka som har arbetsmiljöansvar.

Vad är arbetstagarens ansvar gällande arbetsmiljö?

Arbetstagaren har inget formellt ansvar, men deltar i arbetsmiljöarbetet genom att till exempel rapportera risker, tillbud, sjukdom och olycksfall, föreslå åtgärder och lämna synpunkter på det som genomförts. Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö.

Vem är arbetsgivare i en kommun?

Du som är politiker i fullmäktige, styrelse och nämnd är yttersta representant för kommun och landsting som arbetsgivare. Som politiker i fullmäktige ger du förutsättningarna för arbetsmiljöarbetet. Du som är politiker är den som ska se till att arbetsmiljö lagen följs i verksamheten.

Hur arbetsmiljön ska vara?

En bra arbetsmiljö kan vara att ha en rimlig arbetsbelastning, tillräcklig återhämtning mellan arbetspassen, och en god samtalston mellan varandra på arbetsplatsen.

Vilka är arbetstagarens skyldigheter?

Vad är Sam?

När du som arbetsgivare ska arbeta med arbetsmiljön behöver du göra detta systematiskt och planerat. Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete består av ett antal aktiviteter samt förutsättningar för dessa aktiviteter.

Vad har jag för skyldigheter som anställd?

Den mest grundläggande skyldigheten är att utföra arbete, det vill säga arbetsplikt. Utöver detta finns några andra viktiga skyldigheter som följer av lag, kollektivavtal eller praxis. Att vara anställd innebär en stark lojalitetsplikt gentemot arbetsgivaren.

Share this post