Populära

Vilka regler och lagar galler i samband med vapnade konflikter?

Vilka regler och lagar gäller i samband med väpnade konflikter?

De viktigaste reglerna finns i Haagkonventionerna från 1907, samt i Konventionen om förbud mot kemiska vapen 1993 och 1997 års konvention om förbud mot antipersonella minor (Ottawakonventionen). Dessutom finns till exempel Haagkonventionen för skydd av kulturegendom i händelse av väpnade konflikter (1954).

Vilka krav måste uppfyllas för att en person ska räknas som en kombattant?

Den allmänna regeln är att med ”kombattant” avses alla medlemmar av de väpnade styrkorna hos en part i konflikten, förutom sjukvårds- och själavårdspersonal. Även milistrupper, frivilligkårer och organiserade motståndsrörelser kan under vissa förutsättningar räknas som kombattanter.

Hur skyddas människor som flyr från konflikt av folkrätten?

Människor på flykt är skyddade av lagar under en rad områden inom den internationella rätten. Vissa av dessa gäller oavsett var de befinner sig, till exempel lagar om mänskliga rättigheter och migrationsrätten. De skyddas även alltid av den nationella lagen i det land de befinner sig i.

Hur kan man förlora det skydd som folkrätten ger?

Generellt gäller att skyddade personalgrupper och skyddade organisationer förlorar sitt skydd om de används för att utföra handlingar som är skadliga för motparten. Sjuk- och själavårdspersonal, och deras utrustning, respekteras och skyddas under alla omständigheter.

Hur kom folkrätten till?

Den så kallade Wienkonventionen från 1969 skapade ett system för hur sedvanerättens politiska avtal ska förvandlas till juridiska dokument, till exempel hur ingångna avtal ska hållas. Internationell rätt delas upp i folkrätt och internationell privaträtt. Den senare reglerar individers tvister över nationsgränser.

Vad reglerar genevekonventionerna?

Den första Genèvekonventionen innehåller regler om behandling av sårade och sjuka soldater vid strider i fält. Reglerna skapades ursprungligen år 1864 på initiativ av Röda Korsets grundare Henry Dunant.

Share this post