Innehållsförteckning
Vem bestämmer över och hur finansieras olika Skoltyper i Sverige?
I Sverige styr staten skolan genom lagar, förordningar, läroplaner och kursplaner. I dessa anges mål och riktlinjer för all verksamhet. Kommunerna har huvudansvaret för grundskolan, gymnasiet och den kommunala vuxenutbildningen.
Hur påverkar segregation skolan?
Skolan borde vara en plats där elever med olika bakgrunder och förutsättningar möts men segregationen i skolan har ökat. Skolsegregationen riskerar att leda till att vissa skolor får stora svårigheter att kompensera för elevers olika behov och förutsättningar.
Vad är skolsegregation?
Segregationen i gymnasieskolan uppstår när elever med olika bakgrund och förutsättningar väljer och antas på olika program och skolor. Gymnasieskolan innebär både en uppdelning i olika utbildningsinriktningar och en uppdelning utifrån tidigare skolprestationer.
Vem granskar friskolor?
Skolinspektionen granskar att skolor följer lagar och regler och bedömer ansökningar om att driva fristående skola. På Skolinspektionen finns också Barn- och elevombudet som tillsammans med Skolinspektionen ska se till att förskolor och skolor följer den del av skollagen som handlar om kränkande behandling.
Varför ökar segregationen?
Strukturella och individuella orsaker hänger ihop Exempelvis arbetar civilsamhällesorganisationer ofta med individers förutsättningar och kommuner har ansvar för strukturer på lokal nivå. De båda aktörerna kan därför bidra med olika saker i arbetet tillsammans mot segregation.
Hur påverkar segregation förskolan?
Bostadssegregationen påverkar sammansättningen av barngrupperna och i förlängningen elevernas möjligheter till inlärning. Personalen följer samma mönster och väljer, eller väljer bort verksamheter beroende på bostadsområdets status. Samtidigt är förväntningarna och kraven från vårdnadshavarna höga.
Vad innebär friskolereformen?
Andel friskolor i Sverige Dagens regler formades i den så kallade friskolereformen som kom 1992. Friskolereformen innebar att samma villkor ska gälla friskolor och kommunala skolor. Detta innebär att skolpengen, som varje elev har, kan finansiera skolgång i antingen en kommunal eller en fristående skola.
Varför fritt skolval?
Vad är det fria skolvalet? Det fria skolvalet infördes år 1992 och ger elevens familjer möjlighet att själv välja vilken skola som eleven ska gå på. Det fria skolvalet infördes i samband med den dåvarande regeringens friskolereform, som innebär att andra aktörer än kommunen kan starta och driva så kallade friskolor.
Hur ser skolsegregationen ut i Sverige?
Resultaten i korthet I över hälften (16) är skolsegregationen i hög grad orsakad av friskolesystemet. Av totalt 356 högstadieskolor i de granskade kommunerna är 147 (det vill säga fyra av tio) segregerade. Det innebär att de skolorna är mycket homogena med avseende på föräldrarnas bakgrund.
Vad betyder segregering i skolan?
En skola med enbart barn med svensk bakgrund och välutbildade vårdnadshavare är lika segregerad som en skola i ett mer socioekonomiskt utsatt område med många nyanlända. Segregationens kärna är alltså att grupper lever åtskilda och hur detta påverkar samhället.