Ny

Hur valjs juryn ut?

Hur väljs juryn ut?

I de flesta länder består en jury av ett antal personer som domstolen väljer ut från allmänheten genom någon form av lottning, eller utnämning genom samma sätt som nämndemän i Sverige.

Hur blir man jury i domstol?

För att få börja tjänstgöra måste alla nämndemän genomgå en obligatorisk introduktionsutbildning på domstolen. I utbildningen ingår bland annat att lära sig mer om vad uppdraget innebär, vilka typer av mål som de ska vara med och döma i, lagstiftning och rättskällor samt om rutiner på domstolen.

Har vi en jury i Sveriges domstol?

En domare har en juridisk utbildning bakom sig medan nämndemän inte har det, de är lekmän som är politiskt valda. En jury finns till exempel i USA, där består en jury av 23 ”vanliga” medborgare, varje medborgare har en plikt att sitta som medlem i juryn. I Sverige använder vi oss dock inte av det systemet.

Hur ser man domar från tingsrätten?

Om du vill läsa en dom eller beställa handlingar i ett mål ska du kontakta den domstol som har målet. Du har rätt att vara anonym. Du som är part i ett pågående mål behöver inte beställa, du får handlingarna skickade till dig. Domstolen gör alltid en sekretessprövning innan en handling lämnas ut.

Vad som händer om nämndemännen och domaren har olika syn på hur man ska döma i ett mål?

Olika mål och ärenden I allmän domstol behöver nämndemännen sällan förbereda sig eftersom målen avgörs utifrån det som kommer fram under förhandlingen. Det är alltid juristdomaren som leder arbetet och skriver domen.

Har svenska rättegångar en jury?

En jury finns till exempel i USA, där består en jury av 23 ”vanliga” medborgare, varje medborgare har en plikt att sitta som medlem i juryn. I Sverige använder vi oss dock inte av det systemet. Hur många domare respektive nämndemän som dömer beror på vilken instans målet befinner sig i.

Share this post