Frågor

Vad ar Hogsta domstolen i Sverige?

Vad är Högsta domstolen i Sverige?

Högsta domstolen (förkortas HD) är i Sverige den högsta instansen hos de allmänna domstolarna. Högsta domstolen är sista instans i tvistemål, brottmål och ärenden som har avgjorts av hovrätt. Dess huvuduppgift är att skapa prejudikat (vägledande avgöranden).

När kan man överklaga en dom eller beslut i tingsrätten?

Den som inte är nöjd med en dom eller ett beslut i tingsrätten kan i de flesta fall överklaga dessa till hovrätten. Ett överklagande måste oftast göras senast tre veckor efter tingsrättens avgörande. I många fall krävs det ett prövningstillstånd för att hovrätten ska pröva målet. Mål och ärenden som hovrätten avgör

Vad är domstolens viktigaste uppgift?

Högsta domstolens viktigaste uppgift är att genom konkreta mål skapa vägledande avgöranden, s.k. prejudikat. För att domstolen ska ta upp ett mål krävs i regel ett prövningstillstånd. Högsta domstolen beslutar också i fråga om resning, domvilla och olika ärenden.

Hur tar domdomstolen upp frågan om stängda dörrar?

Domstolen tar ofta själv upp frågan om stängda dörrar, men både den misstänkte och brottsoffret kan begära att förhandlingen ska ske inom stängda dörrar. Det formella avgörandet som domstolen fattar efter en rättegång kallas för domslut.

Vilka typer av domstolar finns i Sverige?

I Sverige är domstolarna grunden för rättsväsendet. Hit räknas också polisen, åklagarmyndigheten och kriminalvården. I Sverige finns det tre typer av domstolar. Dessa är: De allmänna domstolarna. De allmänna förvaltningsdomstolarna. Specialdomstolarna.

Vad är hovrätts- och Kammarrättens domare?

Hovrätts- / kammarrättslagman – domare som är chef för en avdelning på en hovrätt / kammarrätt. Hovrätts- / kammarrättspresident – chef för hovrätt / kammarrätt. Justitieråd – domare i Högsta domstolen / Högsta förvaltningsdomstolen.

Vad är domare i Sverige?

En domare är i Sverige någon som svarar för uppgiften att döma vid en domstol. Vissa grundläggande bestämmelser om domare finns i regeringsformen.

Hur arbetar du som domare i rättsområden?

Du arbetar självständigt och under eget ansvar inom många rättsområden. Som domare vid en allmän domstol, tingsrätt, hovrätt eller högsta domstolen, dömer du i mål som gäller tvister eller brott.

Share this post