Rekommendationer

Vad betyder begreppet rattvisa?

Vad betyder begreppet rättvisa?

Den innebär att de nyttigheter, eller resurser, som finns i ett samhälle ska fördelas så lika som möjligt. – De här två definitionerna av begreppet rättvisa kommer ofta i konflikt med varandra och går också att koppla till den politiska höger-vänster skalan.

Vad är en rättvis fördelning?

I praktiken innebär det att en fördelning anses vara rättvis om två personer med likartad ekonomisk situation men med olika fysiska förutsättningar erhåller lika andel av ekonomiska resurser (Kymlicka 1990/1995, s. 79-81).

Hur bör ett samhälle som är rättvist vara uppbyggt?

Enligt denna princip handlar rättvisa inte bara om lika fördelning av frihet och möjligheter, utan också av makt och välfärd. Dessutom innebär rättvisa en befrielse från olika former av förtryck, såsom diskriminering, marginalisering och exploatering.

Vad tycker du är en rättvis fördelning av pengar?

Den kompletta principen för en rättvis fördelning skulle alltså helt enkelt innebära att en fördelning är rättvis, om var och en har rätt till det innehav han har enligt fördelningen. En fördelning är därmed rättvis om den uppstår ur en annan rättvis fördelning med legitima medel. (Nozick, 2001, s 206-207.)

Hur ser Nozick på rättvisa?

Nozick menade att bara en minimal stat är förenligt med frihet. Staten kan inte omfördela välfärd utan att kränka individens rättigheter, menade han, och hävdade att en rättvis fördelning var vilken som helst som uppstod genom legitima och frivilliga avtal mellan individer.

Rättvisa är ett filosofiskt begrepp som förekommer inom flera andra områden; politik, juridik, statskunskap och religionsvetenskap. Det finns ingen universell definition på begreppet. I sin mest grundläggande form, är ”rättvisa” systematiserad utdelning av straff och belöning.

Vilka olika meningar finns om rättvisa vilka skillnader och gemensamma punkter finns i dessa olika uppfattningar?

Till skillnad från kommutativ rättvisa är distributiv rättvisa tänkt att reglera förhållandet mellan samhälle och individ. Den vitala aspekten är relationen mellan helhet och delar, från det gemensamma goda till individen/individer. Intentionen är att fördela nyttigheter från det gemensamma goda till den enskilde.

Vad är Retributiv rättvisa?

Retributiv rättvisa handlar om att brott förtjänar att straffas eftersom det finns en rättvisa i att få sona sitt brott. Men denna form av rättvisa är inte jämgod med hämnd.

Share this post