Frågor

Vilka bestammelser innehaller Europaradets konvention om de manskliga rattigheterna?

Vilka bestämmelser innehåller Europarådets konvention om de mänskliga rättigheterna?

Konventionens innehåll

  • liv.
  • personlig frihet.
  • domstolsprövning och rättssäkerhet.
  • skydd för privat- och hemlivet, hem och korrespondens.
  • tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet.
  • församlings- och föreningsfrihet.
  • att ingå äktenskap och bilda familj.
  • föra talan mot kränkningar av friheter och rättigheter.

Vad är Europarådet och Europakonventionen?

Europarådet är mest känt för Europadomstolen för mänskliga rättigheter. 1950 antogs konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, den så kallade Europakonventionen. Den trädde i kraft redan 1953, fyra år efter det att Europarådet bildats.

Finns Europakonventionen i lagboken?

Lag (1994:1219) om den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Hur påverkar Europarådet vårt rättsväsende?

Europarådet har påverkat och fortsätter att påverka det svenska samhällets utveckling som rättsstat, demokrati och ett samhälle där skyddet av de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna hålls högt. Europakonventionen utgör idag gällande svensk lag.

Vad innebär den folkrättsliga doktrinen om margin of Appreciation Bedömningsmarginal )?

2 ”Margin of appreciation” När länder skall genomföra Europakonventionen åtnjuter de enligt Europadomstolens doktrin en s.k. margin of appreciation. Expertgruppen använder begreppet ”felmarginal” på svenska, jag skulle hellre säga ”bedömningsmarginal” eller ”tillämpningsmarginal” eller kanske ”skönsmässig marginal”.

Vad har Europakonventionen för betydelse?

tilläggsprotokoll om skydd för äganderätten, förbud mot kollektiv utvisning av utlänningar, förbud mot dödsstraff, förbud mot dubbel lagföring och rätten att överklaga domar i brottmål. Samtliga medlemsländer i Europarådet är anslutna till Europakonventionen och är skyldiga att efterleva den.

Share this post