Innehållsförteckning
Vad är en Metodansats?
en undersökning utförd med kvalitativ metodansats, där avsikten är att studera fenomen eller tolka mening, upplevelser och erfarenheter. Ofta är avsikten också att utveckla begrepp och begreppsmässiga strukturer (teorier och modeller).
Vad är ett forskningsproblem?
Forskningsproblemet i sig har ingen betydelse och därför måste alltid vara relaterat till ett specifikt ämne som man vill undersöka. Forskningsproblemet borde formuleras med hjälp av frågor som beskriver ämnet och från vilka den specifika hypotesen är tagen. Exempel: Problem – Litet antal besök på ett kafé
Vad är en beskrivande frågeställning?
De deskriptiva frågorna En vetenskaplig studie kan ha som syfte att beskriva eller kartlägga en viss företeelse eller ett visst fenomen. De frågor som definierar en sådan studie kallas deskriptiva. Det finns i syftet eller frågeställningen ingen strävan efter att förklara eller analysera.
Vad innebär Forskningsansats?
I den senare bemärkel- sen kan en forskningsansats definieras som en avgränsad och sammanhängande helhet som omfattar både kunskapsfilosofiska och forskningsmetodiska antagan- den. De kunskapsfilosofiska antagandena i en forskningsansats gäller i första hand onto- logiska och epistemologiska frågor.
Vad är en problemställning?
Det är problemställning som under hela ditt arbete avgör vad som är viktigt, vad som ska tas med och vad som inte ska tas med. Alla delar i din text ska vara relevanta för problemställningen; problemställningen är den röda tråden. När du har en problemställning har du ett perspektiv på vad du skriver om.
Vilka två centrala funktioner fyller problemformuleringen i uppsatsen?
Problemformuleringen samt syfte/frågeställningar måste inbör- des vara konsistenta och inte stå i motsättning till varandra. Syftet måste kunna gå att relatera till problemformuleringen, medan frågeställningarna skall kunna härledas ur syftet.