Frågor

Hur ska man hanvisar till kallor?

Hur ska man hänvisar till källor?

I den löpande texten hänvisar du till ett verk genom att skriva upphovspersonens efternamn och publiceringsår inom parentes. Praxis kring hur hänvisningen placeras i texten varierar, men grundregeln är att varje gång du använder uppgifter från en ny källa ska du skriva en hänvisning i texten.

Vad är en källa i en uppsats?

Det är källor där en undersökning har dokumenterats och dess resultat redovisats och tolkats. Fördelen med att gå till primärkällan är att du får möjlighet att bedöma vad som är relevant för din text och kontrollera att vald information stödjer ditt påstående.

Vad är en källa?

källa är något som du hämtar upplysningar eller fakta ifrån.

Hur man kan skriva en källkritik?

Här är några tips på hur du kan använda källkritisk granskning.

  1. Förslag på några källkritiska frågor.
  2. Avsändare och budskap. Vi skiljer på förstahandskällor och andrahandskällor.
  3. Sök källans ursprung.
  4. Är källan äkta?
  5. Vilket budskap har källan?
  6. Hur ser källan ut?
  7. När tillkom källan?
  8. Går bilden att lita på?

Hur refererar man till en uppsats?

STANDARDEN FÖR ATT ANGE REFERENSER FÖR OLIKA LITTERATUR ÄR: Doktorsavhandling/Magister- eller Kandidatuppsats: Författare, A. (årtal). Avhandlingens titel.

Vad är Styckemarkering?

Styckena bör följa logiskt på varandra och markeras med indrag eller blankrad. Indrag på första raden har använts som styckemarkering sedan 1400-talet och är det vanligaste i till exempel böcker och tidningar.

Vilka sätt är godkända metoder för styckeindelning?

Det finns två sätt att göra styckeindelning: blankrad eller indrag. En blankrad får betraktas som det mer moderna sättet att göra styckeindelning. Särskilt vanligt är detta på webben där indrag är sällsynt.

När ska du Källhänvisa?

Källhänvisningar använder man för att visa varifrån man har hämtat sina uppgifter. Det ska tydligt framgå när det du skriver inte är dina egna tankar och läsaren av din text ska enkelt kunna leta upp texten du hänvisat till om han eller hon själv vill läsa den.

Share this post