Allmänning

Vad ar KBT Hur gar den till och pa vilket satt skiljer sig den fran psykoanalysen?

Vad är KBT Hur går den till och på vilket sätt skiljer sig den från psykoanalysen?

De två dominerande grenarna är den psykodynamiska terapin (PDT) respektive de terapier som utgår från den behavioristiska psykologin, främst kognitiv beteendeterapi (KBT). I den psykodynamiska terapin arbetar man utifrån att tidigare erfarenheter har betydelse för individens sätt att handla och reagera.

Vilka metoder kan man använda sig av för att få människor att må bättre enligt det kognitiva perspektivet?

Enkelt beskrivet går kognitiv terapi ut på att identifiera vilka tankemönster och tankesätt man har när man mår dåligt. I traditionell kognitiv terapi arbetar man sedan tillsammans med terapeuten med att förändra dessa tankemönster för att man ska må bättre.

Hur är man ett stöd till någon som går i KBT?

KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi. Det är en form av terapi som kan hjälpa vid exempelvis sömnsvårigheter, depression, stress och ångest. Det går att få KBT på nätet. Då kan du ta del av behandlingen var och när det passar dig.

Vad är skillnaden mellan KBT och psykoterapi?

Olika inriktningar och metoder KBT är en förkortning av kognitiv beteendeterapi. Det är en behandling som går ut på att du aktivt övar dig på att förändra tankar, känslor och beteenden som hindrar dig i ditt liv. PDT är en förkortning av psykodynamisk terapi.

Hur går behandlingen till inom det psykodynamiska perspektivet?

I arbetet med att hjälpa patienten att utforska sina känslor, behov, motiv och relationer kommer en psykodynamisk psykoterapi att delvis handla om att förstå individens livshistoria. Huvuddelen av tiden ägnas dock åt att arbeta med känslor, tankar, motiv och relationer som är aktuella i patientens liv.

Vilka för och nackdelar finns med beteendeterapi?

Som med alla terapiformer så finns det både för- och nackdelar med KBT. Det som vanligen lyfts fram som en fördel är att KBT är tydligt och fokuserat. Lätt att förstå och hänga med i processen med andra ord. Som nackdelar brukar nämnas att KBT kan vara alltför strukturerat.

När KBT inte fungerar?

I den kliniska verkligheten manifesterar sig detta numera genom en praktik inom vilken en psykoterapi med KBT inte får avsett resultat, prövar man en ny runda KBT, och därefter kanske ytterligare KBT. På senare tid har utbudet åtminstone utvecklats till någon alternativ KBT-metod.

Share this post