Ny

Hur hanger sprak och kultur ihop?

Hur hänger språk och kultur ihop?

Språk är en del av världens kulturella mångfald. Språk bär sitt folks historia, seder och bruk, traditioner och unika sätt att tänka. Språk är bärare av det kulturella arvet och återspeglar folkets gemensamma livssyn och värdegrund. Språk överför kunskaper om naturen och världen.

Vad innebär det att kunna ett språk?

Praktisk språkfärdighet är kunskaper i målspråket (=det språk du vill lära dig) som ger dig möjlighet att kommunicera, det vill säga att kunna uttrycka dig och att förstå andra. Språkfärdighet delas in i olika områden, som att tala eller teckna, skriva, gestikulera, lyssna och läsa.

Hur kan Undervisningen bidra till att eleverna utvecklar självständighet och tilltro till den egna språkliga och kommunikativa förmågan?

En språkutvecklande undervisning är därför en förutsättning för att alla elever oavsett språklig, social och kulturell bakgrund ska kunna tillägna sig skolundervis- ningen med full behållning. Språkforskaren Jim Cummins skiljer på vardagligt språk och skolrelaterat språk (Cummins 1979, 2003).

Hur din identiteten formas efter ditt språk?

Språket är en viktig del av vår identitet. Med hjälp av språket tänker vi på oss själva, talar vi om oss själva och förklarar vi för oss själva och för andra hur vi uppfattar omvärlden. Det är alltså viktigt att språket är adekvat som verktyg för att bygga upp oss själva.

Hur mycket styrs vårt tänkande av språket och kulturen?

Via språket avslöjar vi vilka är, vi visar våra känslor, utvecklar oss själva och varandra, och inte minst – påverkar hur vi mår. De flesta människor som tvingas tala ett annat språk än sitt modersmål, kan lätt känna sig hämmade och avskurna även mentalt. Språket fungerar som en inre spegel, något som visar vem vi är.

Varför är det viktigt att ha ett språk?

Språkkunskaper är en förutsättning för hållbar utveckling på alla områden – ekonomi, ekologi, jämställdhet, fred, med flera. Goda kunskaper i stora språk behövs vid förhandlingsborden, och den som dessutom kan samtala förtroligt på något ytterligare språk har chans att påverka på djupet.

Vad innebär Vi språk och de språk?

Han skiljer mellan vad talarna uppfattar som vi-språk och de-språk – där vi-språket främst används i den närmaste sociala sfären, medan de-språket associeras med formalitet och social distans, och främst används i officiella sammanhang.

Hur påverkar utbildning språket?

Sociolekter är de skillnader i språket som påverkas av social ställning i samhället. Din utbildning, ditt arbete och din inkomst kan påverka hur du väljer att använda ditt språk. Forskning har även gjorts på hur föräldrars utbildning och yrke påverkar deras barns språk.

Hur kan ni i undervisningen synliggöra att språkliga strukturer och språkliga normer hör samman med förmågan att formulera sig och kommunicera i tal och skrift?

Strategier som undervisningen ska behandla handlar om hur man förstår och gör sig förstådd i samtal; hur man skriver texter av olika slag, samt för att utveckla sitt lärande. Undervisningen ska ”erbjuda eleven olika uppgifter och situationer där det krävs olika strategier”. Strategier finns även med som kunskapskrav12.

Hur används språket för att förstärka berättelsen?

En rollfigur kan till exempel tala bristfällig spanska, en annan bristfällig engelska, en tredje kan växla mellan språken på ett sätt som tyder på att denne talar båda språken flytande osv. Språket används ofta för att förstärka handlingen i berättelsen och för att göra rollfiguren mer trovärdig.

Share this post