Blogga

Hur Kursiverar man?

Hur Kursiverar man?

I svenska texter kan man kursivera ord, uttryck eller hela meningar som man särskilt vill framhäva. Omvänt markerar man med rak stil i en kursiv text. Halvfet stil, spärrning eller versaler bör undvikas, då texten därmed blir mera svårläst eller ger ett rörigt intryck.

När ska det vara kursivt?

Kursivering. I löpande text kan – eller i särfall till och med bör – vissa typer av ord och uttryck markeras i kursiv stil i syfte att förtydliga, framhäva eller markera gräns mot den omgivande texten. Detta gäller till exempel: Markering av tilltalsnamn i inledningen till artiklar om personer med fler än ett förnamn.

Vad är Kursiveras?

Kursiv text används för att markera bland annat betoningar, termer, utländska ord, exempel och titlar på verk. Kursivera inte mer än nödvändigt, eftersom mycket kursiveringar gör texten mer svårläst. Typsnitt kommer i tre varianter: rak stil, kursiv stil och fetstil.

Är kursiv stil?

i typografi: lutande stil. Används för att markera enstaka ord, fraser eller namn i löpande text. – Kursiv är en av de tre vanliga typsnittsvarianterna (vikterna): rak, kursiv och halvfet.

Kan läsas kursivt?

Den som läser en text kursoriskt gör det snabbt och flyktigt, utan att fästa sig vid enskilda ord och formuleringar, och den som översätter något kursoriskt gör det för att hastigt återge det väsentliga innehållet utan att fila på enskilda formuleringar. I precis samma betydelse används alltså kursiv.

När används fetstil?

Fetstil

  • Fetstil används framför allt till rubriker och ingresser, men även för att markera nyckelord i texten.
  • Fetstil används till.
  • I tidningstext används fetstil ibland även i andra sammanhang, till exempel att en persons namn fetas vid första omnämnandet.

Hur skrivs boktitlar i text?

Kursiv stil används för boktitlar (samt filmtitlar m.m.) och för att markera att man betonar någonting lite extra. Man brukar även kursivera utländska ord om man använder något enstaka sådant i en text på svenska.

Hur uttalas kursiv?

Kursiv uttalas kurs|iv [-i´v] och är ett adjektiv -t -a. Kursiv betyder: lutande (om tryckstil)

Vad ska vara kursiverat?

Hur refererar man till Socialstyrelsen?

Ibland saknar texter från organisationer en enskild författare. Skriv då organisationens namn i referensen. I referenslistan: Socialstyrelsen (2008).

När ska man skriva i kursivt?

Titlar på verk brukar inte skrivas ut i löpande text för att ange källa. Om man av någon annan anledning vill skriva ut titlar, för att till exempel lyfta fram ett särskilt verk skrivs dessa med kursiv stil. Detta gäller titlar på böcker, rapporter, webbplatser och andra fristående verk.

När får man kursivera?

Vad betyder ordet kursiverade?

När ska man använda citationstecken?

Citattecken (även kallat anföringstecken eller citationstecken, dock ALDRIG situationstecken) används förutom vid dialog även i många andra fall, som att markera utdrag ur andra texter eller återberättade citat.

Hur hänvisar man till en rapport?

Efternamn, A. A., & Efternamn, B. B. (utgivningsår). Titel på rapporten (eventuell serietitel och nummer). Utgivare/organisation.

Hur Källhänvisar man till en tidningsartikel?

Om en källa saknar personlig författare anger du organisation, myndighet, företag eller motsvarande som författare i källhänvisningen. Om en tidskriftsartikel eller en tidningsartikel saknar författare skall du välja tidskriftens titel som hänvisning. (Svenska Dagbladet 2015, 21).

Share this post